Ewa_Gotuje

Błyskawiczne ciasta na Boże Narodzenie. Nie narobisz się, a goście i tak będą pytać o przepis

Pyszne wypieki to nieodłączny element świąt. Oczywiście doświadczone gospodynie zabierają się za przygotowywanie świątecznych ciast ze znacznym wyprzedzeniem. Warto jednak mieć pod ręką proste przepisy, które wyczarujesz w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować ekspresowe ciasta na Boże Narodzenie.

Błyskawiczne ciasta na Boże Narodzenie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wbrew pozorom, przygotowanie świątecznych ciast wcale nie musi być stresujące. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, zdając się na sprawdzone przepisy. Poniższe wypieki zrobisz ekspresowo i bez pośpiechu, a na pewno zasmakują wszystkim gościom.

Sprawdź także: Te świąteczne smakołyki możesz jeść nawet na diecie. 9 przepisów na zdrowe ciasta

Jak powinno się wyrabiać ciasta?

Wyrabianie ciasta to najważniejszy etap przygotowywania wypieku. Jeżeli popełnimy tutaj błąd, to na pewno nasze słodkości nie wyjdą tak, jak byśmy chcieli. Składniki, które posłużą nam do wyrabiania ciasta, powinny być w temperaturze pokojowej. Chyba że przepis wyraźnie mówi o produktach prosto z lodówki. Dlaczego temperatura jest taka ważna?

Otóż składniki w temperaturze pokojowej, takie jak jajka, masło albo mleko bardzo łatwo wiążą się z innymi produktami. Dzięki temu powstaje emulsja, w której wnętrzu znajduje się powietrze. Podczas pieczenia bąbelki powietrza powoli wydostają się z ciasta, co przekłada się na jego spulchnianie. Zimne składniki natomiast, spowodują, że masa zrobi się bardzo gęsta.

Pamiętajmy, aby produkty, których będziemy używać do wyrabiania ciasta, wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed ich użyciem. Jeżeli zapomnieliśmy o tym albo po prostu nie mamy czasu, możemy pokroić masło w kostkę i włożyć je na kilka sekund do mikrofalówki, a jajka na pięć minut do ciepłej (nie gorącej, bo popękają) wody.

Klucz do sukcesu: odpowiednie miksowanie

Wielkim dobrodziejstwem naszych czasów są roboty kuchenne, które mogą za nas ubić białka jajek, wymieszać dokładnie ciasto, a do tego zrobić polewę. Możemy wsypać produkty do robota, włączyć go i zająć się innymi rzeczami. Należy jednak zawsze pilnować czasu miksowania produktów. Zbyt długie spowoduje aktywację glutenu zawartego w mące, przez co ciasto stanie się twarde.

Ciasto pęka i opada - jak rozwiązać ten problem?

Ciasto jest w piekarniku i teraz już tylko czekamy, aby się upiekło i ostygło, by móc je w końcu zjeść. Przepięknie rosnąca masa jednak zaczyna pękać. Co wtedy? Pękanie ciasta oznacza, że temperatura pieczenia jest za wysoka. Powierzchnia masy jest mocno upieczona, natomiast spód jest jeszcze surowy. Rosnąc, powiększa swoją objętość, przez co pęka wierzchnia warstwa.

Aby temu zapobiec, wystarczy obniżyć temperaturę o 10-20 stopni i wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Można również wyłączyć górne grzanie i pozostawić jedynie dolne. Gdy ciasto nie rośnie i zapada się do wewnątrz, problemem najprawdopodobniej jest zbyt niska temperatura. Wówczas wystarczy zwiększyć ją 10 stopni albo wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta

Oczywiście w przypadku ciast, dobry przepis to podstawa. Na szczęście nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, sprawdzonymi recepturami na szybkie i proste ciasta bożonarodzeniowe, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Oto niektóre z ich propozycji:

1. Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno

 Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno Zobacz przepis

Kokosowa śnieżynka - sernik na zimno / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ekspresowy piernik świąteczny z powidłami

 Ekspresowy piernik świąteczny z powidłami Zobacz przepis

Ekspresowy piernik świąteczny z powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jabłkowa fantazja – ciasto bez pieczenia

 Jabłkowa fantazja – ciasto bez pieczenia Zobacz przepis

Jabłkowa fantazja – ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto budyniowo-orzechowe

 Ciasto budyniowo-orzechowe Zobacz przepis

Ciasto budyniowo-orzechowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pychotka bez pieczenia

 Pychotka bez pieczenia Zobacz przepis

Pychotka bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto góra lodowa bez pieczenia

 Ciasto góra lodowa bez pieczenia Zobacz przepis

Ciasto góra lodowa bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Basler Läckerli, pierniczki z Bazylei

 Basler Läckerli, pierniczki z Bazylei Zobacz przepis

Basler Läckerli, pierniczki z Bazylei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

 Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia Zobacz przepis

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto snikers bez pieczenia

 Ciasto snikers bez pieczenia Zobacz przepis

Ciasto snikers bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pianka cappuccino bez pieczenia

 Pianka cappuccino bez pieczenia Zobacz przepis

Pianka cappuccino bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Szybki piernik marchewkowy

 Szybki piernik marchewkowy Zobacz przepis

Szybki piernik marchewkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Szybki makowiec z bezą

 Szybki makowiec z bezą Zobacz przepis

Szybki makowiec z bezą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia

 Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia Zobacz przepis

Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 33

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 306

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1307

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133484

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5