Ewa_Gotuje

Bożonarodzeniowe ciasta według Ewy Wachowicz. Top 8 pysznych przepisów

Okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia wiąże się nie tylko z porządkami, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów dla najbliższych, ale również z przygotowaniem specjałów na wigilijny stół. Oprócz wytrawnych potraw nie możemy zapomnieć o słodkościach. Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świętowania?

Ciasta na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Boże Narodzenie to jeden z najbardziej szczególnych momentów w roku, które spędzamy w gronie najbliższych. Na kilka dni możemy oderwać się od codziennych obowiązków i znów poczuć się beztrosko. Wspólnie z dziećmi wypatrujemy pierwszej gwiazdki, podczas dzielenia się opłatkiem składamy naszym bliskim najlepsze życzenia, a następnie zasiadamy do stołu i z wielką niecierpliwością czekamy na moment rozpakowania prezentów. Wieczór upływa na rozmowach i kosztowaniu świątecznych potraw.

Sprawdź także: Gorzki mak – 5 sposobów, które rozwiążą problem

Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz 

Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami karpia i kompotu z suszu na stole nie może zabraknąć słodkości, które dostarczą nam jeszcze więcej przyjemności podczas wigilijnej uczty. Jakie ciasta najczęściej pojawiają się na naszych stołach?

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami według Ewy Wachowicz 

Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.

1. Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

 Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami Zobacz przepis

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosty przepis na przygotowanie pachnącego, wilgotnego makowca. Pełni smaku nadają mu owoce w postaci gruszek i jabłka. Dekoracja przygotowana z czekolady i orzechów z pewnością zachęci wszystkich gości do spróbowania tego specjału.

Piernik bardzo puszysty

Czym byłyby święta bez piernika? Zapach przyprawy korzennej roznoszący się po domu z pewnością wprowadzi wszystkich w pozytywny nastrój. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba dużo czasu, dlatego można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili.

2. Piernik bardzo puszysty

 Piernik bardzo puszysty Zobacz przepis

Piernik bardzo puszysty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piernikowe choinki Ewy Wachowicz

Na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć małych pierniczków. Można je przygotować w nieoczywistej formie, np. w postaci małych choineczek, do których posłuży lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również wspaniale smakują.

3. Piernikowe choinki

 Piernikowe choinki Zobacz przepis

Piernikowe choinki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik z bezą orzechową

Sernik to zdecydowanie ten rodzaj ciasta, który towarzyszy nam przy wszystkich większych uroczystościach. W książkach kucharskich oraz w internecie można znaleźć mnóstwo receptur na ten wypiek. Warto wykonać go od postaw. Ten przepis zdradza sekret jak przygotować delikatną masę serową. Posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą z pewnością zachwyci wszystkich gości.

4. Sernik z bezą orzechową

 Sernik z bezą orzechową Zobacz przepis

Sernik z bezą orzechową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miodownik

Do bożonarodzeniowych wypieków powinno dołączyć również ciasto na miodzie. Masa grysikowa oraz dżemem z czarnej porzeczki nada mu niepowtarzalnego smaku. Idealnym zwieńczeniem tego dzieła są połówki karmelizowanych orzechów ułożonych na samej górze.

5. Miodownik

 Miodownik Zobacz przepis

Miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miodownik z budyniem orzechowym

Ciastem o równie spektakularnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku jest również miodownik przełożony budyniem orzechowym oraz powidłami śliwkowymi. Przygotowanie tego wypieku nie powinno zająć wiele czasu. Dekoracja przygotowana z masy, ciasta pokrojonego w kostkę oraz orzechów i lukru nada mu niecodziennego wyglądu.

6. Miodownik z budyniem orzechowym

 Miodownik z budyniem orzechowym Zobacz przepis

Miodownik z budyniem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Królewicz

Alternatywa dla miodowników. Iście królewskie ciasto złożone z trzech równych placków przekładanych masą grysikową. "Królewicza" udekorowano polewą czekoladową oraz połówkami orzechów włoskich ułożonych na brzegach ciasta wspaniale się prezentuje na świątecznym stole.

7. Królewicz

 Królewicz Zobacz przepis

Królewicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto cynamonowe

Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych bożonarodzeniowych wypieków. Przygotowanie ciasta cynamonowego jest bardzo proste,  składniki wystarczy połączyć w misce za pomocą miksera i wylać do blaszki wyłożonej papierem. Po upieczeniu górę ciasta można udekorować cukrem pudrem. Idealne smakuje z kubkiem ciepłej zimowej herbaty.

8. Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz

 Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto cynamonowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 90

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 860

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1