Spis treści:
Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Aby jednak się nimi w pełni cieszyć, musisz go przygotować w odpowiedni sposób. Jak poradzić sobie w sytuacji, gdy przygotujesz gorzki mak?
Jak kupić dobry mak?
O jakość swojej potrawy zadbaj już w sklepie, zwracając uwagę na to, jaki mak kupujesz. Jeśli to możliwe, skosztuj maku – powinien mieć przyjemny, słodkawy i niezbyt intensywny smak. Jeżeli zauważysz, że mak jest wilgotny, zrezygnuj z jego zakupu.
Zwróć też uwagę, w jaki sposób mak jest przechowywany w sklepie – jakiekolwiek ślady pleśni lub zapach stęchlizny są poważnym sygnałem ostrzegawczym. To samo tyczy się produktów paczkowanych.
Co zrobić, gdy mak jest gorzki?
Gorzki mak może zepsuć każdą potrawę. Aby tak się nie stało, w czasie gotowania zadbaj o tych kilka szczegółów:
- Zanim przystąpisz do gotowania, poświęć chwilę na dokładnie wypłukanie maku w zimnej wodzie. Pozwól mu nasiąknąć płynem przez około kwadrans, a następnie odcedź na sitku wyłożonym gazą.
- Dobrym sposobem na to, aby mak nie był gorzki, jest wcześniejsze sparzenie go gorącym mlekiem. Także w tym wypadku odczekaj około 15 minut, zanim go odcedzisz.
- Jeśli po namoczeniu w dalszym ciągu czujesz gorzki mak, powtórz tę czynność nawet trzykrotnie. Możesz na zmianę zalewać ziarenka wodą i mlekiem, co pozwoli usunąć z nich goryczkę.
- Pamiętaj, że mak po ugotowaniu powinien zostać odstawiony na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby wchłonął wilgoć.
- Niezawodnym sposobem na gorzki mak jest dodanie do zmielonej masy miodu lub niedużej ilości śmietany. Możesz sięgnąć po nie nawet na etapie mielenia. Produkty te doskonale zneutralizują gorzki posmak.
Sprawdzone przepisy z makiem w roli głównej
Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów na potrawy z makiem, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!
4. Świderki z masą makową
Zobacz przepisŚwiderki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem
Zobacz przepisOdrywane drożdżowe bułeczki z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto cytrynowe z makiem
Zobacz przepisCiasto cytrynowe z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »