Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe bułeczki
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 188
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 188
Składniki
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, odczekać chwile i wymieszać. Do dużej misy lub garnka dodać mąkę, cukier i jaja. Na środku zróbić mały dołek, w którym umieścić drożdże. Poczekać, aż zaczną rosnąć. W rondlu rozpuścić tłuszcze, następnie dodać do nich mleko. Kiedy drożdże się ” ruszą’, dodać rozpuszczony tłuszcz i mleko ( w letniej temperaturze ) oraz aromat arakowy. Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze. Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej 30×40 cm. Rozsmarować masę makową, następnie zawinąć w rulon. Rulon pokroić na kawałki równej grubości. Zawijaski ułożyć w formie zachowując małe odstępy pomiędzy sobą. Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca)