Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe bułeczki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, odczekać chwile i wymieszać. Do dużej misy lub garnka dodać mąkę, cukier i jaja. Na środku zróbić mały dołek, w którym umieścić drożdże. Poczekać, aż zaczną rosnąć. W rondlu rozpuścić tłuszcze, następnie dodać do nich mleko. Kiedy drożdże się ” ruszą’, dodać rozpuszczony tłuszcz i mleko ( w letniej temperaturze ) oraz aromat arakowy. Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze. Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej 30×40 cm. Rozsmarować masę makową, następnie zawinąć w rulon. Rulon pokroić na kawałki równej grubości. Zawijaski ułożyć w formie zachowując małe odstępy pomiędzy sobą. Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca)