Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny deser z maku, bakalii i domowego makaronu.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 366
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1752
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 366
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1752
Składniki
Mak zagotować ze szklanką mleka i szklanką wody. dodać orzechy i gotować bez przykrycia przez około kwadrans.
Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, 1/4 łyżeczki soli oraz miód i gotować do odparowania większości wody.
Ze szklanki mąki i około 1/5 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować na grubość około 1-2 mm, pokroić w kwadraty ostrym nożem lub wykroić dowolne kształty foremkami do ciastek.
Makaron wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli i gotować przez około 4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron połączyć z makiem i delikatnie wymieszać.
Według mnie kluski z makiem najlepiej smakują ciepłe, ale jeśli wszystkiego nie zjecie od razu, pamiętajcie że należy przechowywać je przykryte w lodówce.