Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny deser z maku, bakalii i domowego makaronu.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13860
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 32
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10188
Szybka i smaczna
Odsłon: 13860
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 32
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10188
Składniki
Mak zagotować ze szklanką mleka i szklanką wody. dodać orzechy i gotować bez przykrycia przez około kwadrans.
Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, 1/4 łyżeczki soli oraz miód i gotować do odparowania większości wody.
Ze szklanki mąki i około 1/5 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować na grubość około 1-2 mm, pokroić w kwadraty ostrym nożem lub wykroić dowolne kształty foremkami do ciastek.
Makaron wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli i gotować przez około 4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron połączyć z makiem i delikatnie wymieszać.
Według mnie kluski z makiem najlepiej smakują ciepłe, ale jeśli wszystkiego nie zjecie od razu, pamiętajcie że należy przechowywać je przykryte w lodówce.