Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny deser z maku, bakalii i domowego makaronu.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1497
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 187
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 479
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 439
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1497
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 187
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 479
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 439
Składniki
Mak zagotować ze szklanką mleka i szklanką wody. dodać orzechy i gotować bez przykrycia przez około kwadrans.
Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, 1/4 łyżeczki soli oraz miód i gotować do odparowania większości wody.
Ze szklanki mąki i około 1/5 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować na grubość około 1-2 mm, pokroić w kwadraty ostrym nożem lub wykroić dowolne kształty foremkami do ciastek.
Makaron wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli i gotować przez około 4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron połączyć z makiem i delikatnie wymieszać.
Według mnie kluski z makiem najlepiej smakują ciepłe, ale jeśli wszystkiego nie zjecie od razu, pamiętajcie że należy przechowywać je przykryte w lodówce.