Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny deser z maku, bakalii i domowego makaronu.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1372
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7358
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2843
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1372
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7358
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2843
Składniki
Mak zagotować ze szklanką mleka i szklanką wody. dodać orzechy i gotować bez przykrycia przez około kwadrans.
Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, 1/4 łyżeczki soli oraz miód i gotować do odparowania większości wody.
Ze szklanki mąki i około 1/5 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować na grubość około 1-2 mm, pokroić w kwadraty ostrym nożem lub wykroić dowolne kształty foremkami do ciastek.
Makaron wrzucać do wrzątku z dodatkiem soli i gotować przez około 4 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron połączyć z makiem i delikatnie wymieszać.
Według mnie kluski z makiem najlepiej smakują ciepłe, ale jeśli wszystkiego nie zjecie od razu, pamiętajcie że należy przechowywać je przykryte w lodówce.