Co jeść, żeby mieć energię jesienią?

Jesień to czas wzmożonych zachorowań oraz częstych spadków energii. Wpływ na ten stan rzeczy ma co najmniej kilka czynników, w tym to, co ląduje na twoim talerzu. Co jeść, żeby mieć energię? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Podstawową rolą pożywienia jest dostarczanie energii. Jednak gros osób, pomimo regularnego spożywania posiłków, często odczuwa nadmierne zmęczenie. Jest to szczególnie zauważalne jesienią i określane mianem „przesilenia jesiennego”. Jednak okazuje się, że wystarczy zrezygnować z niektórych produktów, a inne włączyć do diety, żeby zredukować tę dolegliwość i odzyskać siły witalne. Co jeść, żeby mieć energię i doskonałe samopoczucie? 

Sprawdź także: Dodaj łyżeczkę do kawy. Zmniejszy stres i pobudzi mózg do pracy

Dlaczego jesienią mamy mniej energii? 

Jesień to specyficzna pora roku, podczas której wiele z nas doświadcza dokuczliwych symptomów przesilenia. Pod tym pojęciem kryje się pogorszenie samopoczucia psychicznego i fizycznego, mogące objawiać się bólami głowy, problemami ze snem, przewlekłym zmęczeniem, brakiem motywacji do działania czy zwiększonym apetytem. Zastanawiasz się, dlaczego jesienią mamy mniej energii? 

Jesienią zmniejsza się dostępność, a zatem także spożycie wielu owoców i warzyw, przez co dostarczamy organizmowi mniej cennych witamin i składników mineralnych. Co więcej, nie bez znaczenia dla naszego zdrowia pozostaje ograniczona ekspozycja na słońce, która stanowi źródło witaminy D. Jej obniżony poziom rzutuje na nasze samopoczucie, a krótsze dni sprzyjają zwiększeniu syntezy hormonu odpowiadającego za uczucie senności – melatoniny. W rezultacie mimo uczucia wzmożonego zmęczenia w ciągu dnia nocą pojawiają się problemy ze snem. Warto również podkreślić, że przyczyną nagłego osłabienia może być zmniejszona aktywność fizyczna. 

Skąd się biorą spadki energii? 

Niemal każda osoba, zapytana o to, jak najszybciej dodać sobie energii odpowie – spożywając cukier! Okazuje się jednak, że słodycze to rozwiązanie na krótko bowiem powodują one nagły wzrost glukozy we krwi, a następnie równie raptowny spadek. Efektem tego jest nawrót zmęczenia. To właśnie wysoka podaż węglowodanów prostych w diecie stanowi odpowiedź na pytanie, skąd się biorą spadki energii. Jak można im zapobiec? 

Rozwiązaniem powyższego problemu jest znalezienie zdrowych alternatyw dla słodyczy – na szczęście takich odżywczych i smacznych propozycji nie brakuje. Przygotowując przekąski własnoręcznie, masz pewność, że użyte składniki przyniosą ci więcej korzyści niż strat. Nieco inaczej przedstawia się kwestia składu przekąsek kupowanych w sklepie. Konieczne jest uważne czytanie ich składu, bywa bowiem tak, że produkt ma znacznie więcej kalorii i mnóstwo niezdrowych komponentów.  

Na jakie produkty warto zwracać uwagę, jeśli poszukujesz zdrowych słodkości? Na pewno okazyjnie można sięgać po wysokiej jakości słodycze, w których cukier zastąpiono stewią, ksylitolem czy inną naturalną substancją słodzącą. Dodatkowo możesz postawić na suszone i świeże owoce, bakalie, a także gorzką czekoladę. Jednak bez wątpienia najzdrowszą opcją będą słodkości przygotowane w zaciszu własnej kuchni. Oto kilka bardzo pożywnych i łatwych w przyrządzeniu przysmaków: 

  • sałatki owocowe; 
  • lody z mrożonych bananów, prawdziwego masła orzechowego i stewii; 
  • gorąca czekolada z mlekiem roślinnym, łyżeczką karobu, szczyptą cynamonu i odrobiną ksylitolu; 
  • budyń ze zblendowanej ugotowanej kaszy jaglanej, mleka roślinnego i owoców; 
  • domowa „nutella” z awokado ze stewią i kakao lub karobem; 
  • ciasto z fasoli lub buraka słodzone stewią z bezglutenową mąką; 
  • pudding z chia z dwóch łyżek nasion szałwii hiszpańskiej, ½ szklanki mleka kokosowego i naturalnej substancji słodzącej.

Co jeść, żeby mieć energię jesienią? 

Odpowiednio skomponowana dieta zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pozwala utrzymać stały dopływ energii. Z kolei błędom dietetycznym towarzyszy stałe uczucie głodu i zmęczenie. Aby temu zapobiec, wybieraj produkty bogate w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone. A zatem – co jeść, żeby mieć energię i zapewnić sobie doskonałe samopoczucie jesienią? 

Aby zadbać o stały poziom energii, należy wdrożyć produkty gęste odżywczo do codziennej diety. Doskonałym ich przykładem są orzechy, pestki dyni czy nasiona chia – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i sporo błonnika. Warto także zatroszczyć się o wyższą podaż węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Najlepsze ich źródła to pełne ziarna zbóż – chleb i makaron razowy, kasze czy brązowy ryż. Za dostarczenie organizmowi energii odpowiadają także produkty bogate w białko, takie jak soczewica, ciecierzyca, fasola, jaja, ryby oraz jogurt grecki. 

Świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia z energią – i to bez konieczności sięgania po filiżankę kawy – jest świeży sok z buraków. Stanowi on źródło tlenku azotu – związku rozszerzającego naczynia krwionośne. Wypicie szklanki soku z buraków zapewnia zatem dotlenienie całego organizmu. Potem warto sięgnąć po pożywne śniadanie. Idealną opcją jest owsianka przygotowana z płatków owsianych moczonych przez noc w wodzie. Takie płatki miesza się z ulubionym mlekiem roślinnym, pestkami dyni, orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi, odrobiną miodu i owocami jagodowymi. 

Jako przekąska świetnie sprawdzi się awokado – owoc o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Przykładem takiej przekąski jest carpaccio na bazie tego produktu. Jego plastry należy skropić sokiem z cytryny, posypać prażonymi pestkami dyni i liśćmi rukoli. Inna propozycja to jogurt grecki z bananem i nasionami chia. Świetną energetyczną przekąską jest także domowej roboty masło orzechowe. Wystarczy zblendować ulubione bakalie na gładką masę z odrobiną soli. 

Jesienny obiad, który zapewni doskonałe samopoczucie, to pieczone kalafiory i brokuły podane z rybą. Aby przyrządzić warzywa, skrop je oliwą, przypraw i piecz przez kwadrans w 220 stopniach. Warzywa świetnie komponują się z łososiem w sosie koperkowym. Rybny filet pokrop sokiem z cytryny, dopraw i piecz przez 15 minut w 250 stopniach. W tym czasie przygotuj sos koperkowy – wystarczy, że zagęścisz bulion z wkrojonym świeżym koperkiem śmietaną i mąką. 

Z kolei kolacja, która dostarczy twojemu ciału wartościowych mikroelementów, to zupa krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym. Podsmaż cebulę na maśle razem z czerwoną soczewicą, a gdy ta zmięknie – wlej pomidory z puszki i gotuj przez kolejne pięć minut. W ostatnim etapie można wzbogacić potrawę o mleczko kokosowe i posypać zupę-krem pestkami słonecznika. 

Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników i przygotuj smaczne i pożywne dania. 

1. Omlet z brokułami

 Omlet z brokułami Zobacz przepis

Omlet z brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pęczak z kurczakiem i brokułami

 Pęczak z kurczakiem i brokułami Zobacz przepis

Pęczak z kurczakiem i brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekanka z brokułami i pomidorami

 Zapiekanka z brokułami i pomidorami Zobacz przepis

Zapiekanka z brokułami i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryż z warzywami

 Ryż z warzywami Zobacz przepis

Ryż z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gulasz z kaszą i ziemniakami

 Gulasz z kaszą i ziemniakami Zobacz przepis

Gulasz z kaszą i ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ryż z jabłkami

 Ryż z jabłkami Zobacz przepis

Ryż z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ryż po hindusku

 Ryż po hindusku Zobacz przepis

Ryż po hindusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Łosoś z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś po toskańsku

 Łosoś po toskańsku Zobacz przepis

Łosoś po toskańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1