Do góry

Dodatki Przepis na:

Brokuł pod beszamelem

Brokuł pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 100

Brokuł zapiekany z pomidorami w sosie beszamelowym.

Składniki

  • Brokuł 500 g
  • Pomidor średniej wielkości 3 szt.
  • Mleko 2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć. Brokuł podzielić na różyczki. Pomidory przekroić na połówki.

  2. Połówki pomidorów ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania i oprószyć solą.

  3. W wolne miejsca powkładać różyczki brokułu.

  4. Mleko dokładnie rozmieszać z mąką, dodać pół łyżeczki soli oraz sporo mielonego pieprzu i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

  5. Przygotowanym w poprzednim etapie sosem polać brokuły i pomidory.

  6. Warzywa zapiekać pod przykryciem, w temperaturze 220 stopni Celsjusza, przez około 20 minut.

  7. Najlepsze są podawane od razu po zapieczeniu. Stanowią świetny dodatek do dań z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń