Ewa_Gotuje

Co to jest pierzga pszczela i jak działa na zdrowie?

Pszczoły, które są wyznaczone do zbierania pyłku kwiatowego, zajmują się jego transportem do ula, w którym z kolei zostaje on udeptany i wymieszany ze śliną owadów. Mieszanka ta następnie umieszczana jest w plastrach. Co dalej się z nią dzieje i co to jest pierzga pszczela?

Pierzga, dlaczego warto ją stosować? Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pierzga pszczela to nic innego jak podstawowy pokarm pszczół, który przybiera postać twardych i ciemnobrązowych grudek o nieregularnym kształcie. Stanowi ona mieszankę pyłku kwiatowego oraz miodu i śliny pszczół, która następnie ubijana jest w komórkach plastrów. Tam ulega fermentacji, która chroni ją przed gniciem i rozwojem pleśni. Co ciekawe, jest to produkt, po który sięgają także ludzie i oczywiście nie robią tego bez powodu. Jak pierzga wpływa na zdrowie i w jaki sposób ją suplementować? W jakiej formie przynosi najlepsze efekty i jakie są główne przeciwwskazania do jej stosowania? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu! 

 Sprawdź także: Miód do herbaty - kiedy go dodawać? Najlepsze miody do herbaty, z czym je łączyć

Pierzga – wartości odżywcze 

Co dokładnie kryje w sobie pierzga? Właściwości odżywcze tego składnika są wręcz zaskakujące! Stanowi on nie tylko źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Ponadto można znaleźć w nim mnóstwo witamin i minerałów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele. Mowa m.in. o selenie, krzemie, manganie, fosforze, żelazie, miedzi i potasie. Nie sposób nie wspomnieć także o witaminach A, D, E, K i C oraz tych z grupy B (B1, B2, B3, B6, B7 i B12). Jeśli chodzi o jego kaloryczność, wynosi ona ok. 170 kcal na 100 g. Jakie działanie na organizm wykazuje pierzga i kiedy najlepiej po nią sięgać? 

Pierzga – właściwości lecznicze. Jak pierzga wpływa na zdrowie?

Nie bez powodu zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej chętnie korzystają z dobrodziejstw daru natury, jakim jest pierzga. Właściwości i wysoka wartość odżywcza tej substancji sprawiają, że nierzadko uznawana jest ona za cenniejszą od pyłku. Nie bez znaczenia dla jej wyjątkowości – i jednocześnie dość wysokich cen – pozostaje jej niższa dostępność. 

Jak pierzga wpływa na zdrowie? Przede wszystkim warto wspomnieć o jej pozytywnym działaniu na samopoczucie – mówi się, że może ona łagodzić stany depresyjne i przygnębienie, zwłaszcza te nasilające się w sezonie jesienno-zimowym, spowodowane w głównej mierze ponurą aurą i ograniczonym dostępem do światła słonecznego.  

Pierzga pszczela to pokarm bogaty w węglowodany, dlatego szybko dodaje energii i skutecznie stawia na nogi w momencie osłabienia – zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ponadto przynosi ulgę przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka czy zaparcia. Co ciekawe, istnieją przesłanki, by twierdzić, że może ona wspomagać leczenie wrzodów układu trawiennego. 

Kiedy jeszcze warto sięgać po pierzgę pszczelą? Składnik ten jest polecany osobom zmagającym się z anemią oraz tym ze skłonnościami do pękania naczynek i tworzenia się siniaków. Ponadto świetnie sprawdza się ona przy przeziębieniu, ponieważ wzmacnia odporność, a do tego wykazuje działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. W jaki sposób ją przyjmować, żeby móc w pełni skorzystać z jej cennych właściwości? 

Jak stosować pierzgę pszczelą? 

Zastanawiasz się, jak stosować pierzgę pszczelą? Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pierzga nadaje się zarówno do jedzenia, jak i aplikowania na skórę. Jeśli chcesz zadbać o swoją cerę i wygładzić zmarszczki, możesz przygotować maseczkę na jej bazie – jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Tak niepozorna papka to w rzeczywistości zastrzyk witaminowy dla skóry, który poprawia jej koloryt i ogólną kondycję. Warto dodać, że pierzga dobrze radzi sobie ze zrogowaciałym naskórkiem, dlatego stanowi kluczowy składnik niektórych drogeryjnych kremów i balsamów. Ale to nie koniec jej zastosowań! Substancja ta nierzadko dodawana jest do suplementów diety, np. kapsułek i tabletek. Nie należysz do fanów ich połykania? W takim razie postaw na napój z pierzgi na odporność, który bez problemu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Jak go wyczarować? 

Napój z pierzgi na odporność – przepis 

Aby przygotować napój z pierzgi na odporność, wystarczy zalać łyżeczkę wspomnianego komponentu przegotowaną i przestudzoną wodą – ważne, aby jej temperatura nie przekraczała 40 stopni Celsjusza, ponieważ pierzga straci swoje cenne właściwości. Gotowy przysmak najlepiej spożywać rano, tuż po przebudzeniu. Jeśli po jego zażyciu zauważysz u siebie jakiekolwiek skutki uboczne, następnym razem zmniejsz ilość pszczelego granulatu do połowy łyżeczki. Dlaczego zaleca się przyjmować pierzgę w postaci napoju? Przede wszystkim dlatego, że po rozpuszczeniu działa skuteczniej, a zawarte w niej związki lepiej się przyswajają. Co więcej, rozpuszczając ją w wodzie, pozbędziesz się jej kwaskowatego smaku. Należy mieć również na uwadze fakt, że połykanie suchych granulek nie jest przyjemną czynnością, a do tego może doprowadzić do zadławienia.  

Jak dawkować pierzgę? 

Jak dawkować pierzgę, żeby jej stosowanie było bezpieczne i przyniosło ci jak najlepsze rezultaty? Jeśli dysponujesz produktem zakupionym w sklepie, trzymaj się zaleceń podanych na opakowaniu. Dawka zwykle dobierana jest według wieku i masy ciała. Biorąc pod uwagę, że jedna łyżeczka pierzgi waży ok. 12 g, osoba dorosła powinna zażywać maksymalnie dwie takie porcje. Oczywiście rekomendowana ilość tej substancji zależy od tego, czy występuje ona w wersji surowej, czy w formie suplementu diety 

Pierzga – przeciwwskazania 

W jakiej sytuacji powinieneś zrezygnować ze spożywania pszczelego pokarmu, jakim jest pierzga? Przeciwwskazania do jej suplementowania to przede wszystkim alergia lub nadwrażliwość na jakiekolwiek składniki z tej samej grupy. Po czym poznać, że nastąpiła u ciebie reakcja alergiczna po jej zażyciu? Na przykład po bólu brzucha, biegunce, obrzękach, opuchliźnie oraz świądzie skóry.  

Kto jeszcze powinien wyeliminować pierzgę ze swojego jadłospisu? Grupę tę zasilają niewątpliwie osoby zmagające się z cukrzycą, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych. W wielu internetowych źródłach można natknąć się na informację, że substancja ta wręcz sprzyja dietetykom, jednak należy podchodzić do nich z dystansem i w razie wątpliwości skontaktować się ze swoim lekarzem.  

Z wiadomych względów pierzga pszczela nie jest wskazana dla osób na diecie odchudzającej – mowa oczywiście o jej dużych ilościach. Przyjmowanie jej w mniejszych dawkach nie powinno wyrządzić większych szkód sylwetce, choć w rzeczywistości wiele zależy od dziennego bilansu kalorycznego. Warto podkreślić, że nie zaleca się jej podawania dzieciom poniżej czwartego roku życia. 

 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 34

60 min
3
30 min
43
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13