Ewa_Gotuje

Miód do herbaty - kiedy go dodawać? Najlepsze miody do herbaty, z czym je łączyć

Miód to dar natury uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Jest jednym z najstarszych i najbardziej powszechnych produktów. Od starożytnych Chin po Amerykę kolonialną, jego historia sięga nawet 5000 lat wstecz. Dowiedz się, kiedy dodać miód do herbaty, żeby nie stracić jego cennych właściwości.

Kiedy dodać miód do herbaty? W ten sposób nie stracisz cennych witamin i minerałów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ten słodki płyn wytwarzany przez pszczoły ma nie tylko wspaniały smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Poprawia cerę, wspomaga trawienie i układ odpornościowy, a do tego nigdy się nie psuje. Kiedy dodać miód do herbaty, aby wrzątek nie wpłynął na utratę witamin i minerałów? Poznaj bezpieczny sposób.  

Sprawdź także: Jakie pierogi mrozić - surowe czy gotowane? Jest jeszcze trzeci, najlepszy sposób

Kiedy dodać miód do herbaty?

Miód to wszechstronny składnik herbaty, dodający nie tylko słodyczy, ale mający także mnóstwo korzyści zdrowotnych i unikalnego smaku. Poza poprawą smaku ulubionego naparu miód dostarcza naturalnych cukrów, które zapewniają szybki zastrzyk energii, co czyni go doskonałą alternatywą dla rafinowanego cukru. Znając jego pozytywne efekty, nieważne co wam dolega, będziecie wiedzieć, kiedy dodać miód do herbaty.

Miód znany jest ze swoich właściwości łagodzących ból gardła. Dodanie go do herbaty może przynieść ulgę w przypadku podrażnienia gardła, suchego kaszlu lub infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera też przeciwutleniacze, enzymy i inne składniki odżywcze, które mogą wspomagać układ odpornościowy organizmu. Regularne spożywanie miodu pomoże wam w zwiększeniu odporności na infekcje.

Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, głównie dzięki zawartych w nim naturalnych związkach antybakteryjnych. Będzie to solidne wsparcie w walce z bakteriami i wspieraniu mikrobiomu. Naturalne cukry, takie jak glukoza i fruktoza, dostarczą organizmowi szybkiej energii, a obecność antyoksydantów pomoże w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Jest to istotne dla zdrowia komórkowego i przyczyni się do zapobiegania przewlekłym chorobom.

Niektóre odmiany miodu zawierają enzymy, takie jak diastaza, które wspomogą trawienie i mogą przynieść ulgę w przypadku problemów z układem trawiennym. Miód ma też właściwości nawilżające i przeciwzapalne, co pozytywnie wpłynie na stan waszej skóry. Można go stosować zewnętrznie do pielęgnacji cery. Jeśli miewacie problemy z zasypianiem, mieszanka miodu i herbaty, zwłaszcza ziołowej na bazie lawendy lub melisy, może pomóc w relaksacji i poprawie jakości snu.

Warto jednak pamiętać, że zasada „co za dużo, to niezdrowo”, ma zastosowanie we wszystkich aspektach życia i nawet takie cudo natury, jak miód, nie jest w tym przypadku wyjątkiem. Należy spożywać go z umiarem, ponieważ jest bogaty w naturalne cukry. Osoby z cukrzycą powinny skonsultować się z lekarzem przed dodaniem miodu do swojej diety. Jeśli zależy wam na pełnych korzyściach zdrowotnych, używajcie surowego, niefiltrowanego miodu, ponieważ procesy przetwarzania mogą zredukować pewne składniki odżywcze i enzymy. 

Miód do gorącej herbaty

Tradycja słodzenia napoju herbacianego w ten sposób sięga wieków wstecz. Miód do gorącej herbaty dodawany był już prawdopodobnie w starożytnych Chinach i na Bliskim Wschodzie. W okresie dynastii Tang (618-907 r. n.e.) słodzenie herbaty miodem było naturalnym wyborem i stało się integralną częścią chińskiej kultury herbaty. Jedwabny szlak, ułatwiając wymianę towarów i idei, przyczynił się do rozpowszechnienia tej praktyki w innych rejonach świata. 

Historyczne zapiski wskazują, że starożytni Egipcjanie cenili zarówno herbatę, jak i miód, choć nie stosowali ich razem. Pili różne ziołowe napary, a miód dodawali do nich dla wzmocnienia smaku. W średniowiecznej Europie, w miarę rozwoju szlaków handlowych, zwiększała się dostępność zarówno herbaty, jak i miodu, który stał się tam powszechnym słodzikiem. W kolonialnej Ameryce, pod wpływem europejskiej tradycji, również kontynuowano ten rytuał. 

Pomimo upływu lat kombinacja herbaty i miodu przetrwała i w dzisiejszych czasach nadal się ją stosuje. Ta praktyka stała się tradycją kulturową, a także wyborem podyktowanym smakiem i troską o zdrowie. 

Po jakim czasie dodać miód do herbaty?

Zbyt wysoka temperatura może zredukować walory zdrowotne miodu, dlatego warto wiedzieć, po jakim czasie dodać miód do herbaty. Wystarczy, że wykonacie kilka prostych kroków, a wasz napar będzie o wiele zdrowszy. Po zaparzeniu herbaty (przez pożądaną ilość czasu) wyjmijcie susz lub torebkę i zostawcie herbatę na kilka minut, aby ostygła.

Kiedy uznacie, że minęło wystarczająco dużo czasu, spróbujcie się napić. Jeśli herbata was nie parzy, możecie śmiało dodać miodu. Pamiętajcie, że temperatura powyżej 60 stopni jest dla miodu zabójcza. Traci on wtedy wiele właściwości. Dlatego najlepiej dodawać go do herbaty, która ma 40 stopni. Jeśli robicie zimną herbatę, przez tak zwany proces parzenia na zimno, zasada jest taka sama. Gdy herbata jest gotowa do spożycia, można dodać miodu. 

Jaki miód do herbaty jest najlepszy

Słodzenie herbaty miodem to idealny sposób na wydobycie z niej głębi smaku i aromatu. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, są jednak lepsze i gorsze mieszanki. Dzięki nam będziecie wiedzieć, jaki miód do herbaty jest najlepszy.  

  • Jeśli lubicie pić czarną herbatę, najlepiej sprawdzą się do tego miody fasolowe lub gryczane. Czarna herbata ma ciemny, palony i mocny smak. Warto więc dodać taki rodzaj miodu, który rozjaśni i wzmocni cytrusowe nuty. 
  • Zielona herbata charakteryzuje się cierpkim i trawiastym smakiem, który dla niektórych osób może być odpychający. Da się go wzbogacić miodem wrzosowym, faceliowym lub malinowym. Dodadzą one kwiatowych nut i wzbogacą smak naparu. 
  • Białe i ziołowe herbaty mają dość delikatny smak, który łatwo można przytłoczyć, dlatego należy ostrożnie dobierać do nich rodzaj miodu. My w tym przypadku polecamy miody o łagodniejszym smaku, na przykład miód lipowy lub akacjowy. 

Istnieje więcej rodzajów miodów, na przykład miód żurawinowy, manuka lub eukaliptusowy. Warto byście eksperymentowali z różnymi kombinacjami, co pozwoli odkryć wam tą, która najlepiej odpowiada waszym preferencjom smakowym. 

Jak dodawać miód do herbaty - najlepsze połączenia 

Jeśli chcecie stworzyć naprawdę pyszny wywar, musicie wiedzieć, jak dodawać miód do herbaty. Najlepsze połączenia z dodatkami zmienią zwykłą, nudną herbatę w ambrozję, i mogą nadać jej dodatkowych walorów zdrowotnych. 

Dodanie odrobiny cynamonu do herbaty z miodem rozgrzeje was w chłodniejsze dni i nada bogactwa aromatów. Cytrusowe nuty soku z cytryny świetnie skomponują się z miodem, a jeśli zdecydujecie się dodać imbir, to dodatkowo złagodzicie rozstroje żołądka i wspomożecie trawienie. Ponadto mamy dla was kilka prostych receptur na pyszne napoje herbaciane z wykorzystaniem miodu. 

Dla fanów klasycznego połączenia czarnej herbaty z miodem ze świeżością cytryny polecamy zaparzyć herbatę Earl Gray lub Darjeeling, a następnie dodać łyżeczkę miodu i wkroić kawałek cytryny. Jeśli kręcą was cierpkie i trawiaste nuty zielonej herbaty, zaparzcie herbatę Sencha lub Gunpowder, dodajcie łyżeczkę miodu i kilka listków świeżej mięty. To wspaniałe i orzeźwiające połączenie na upalne dni. Herbatka oolong, na przykład Ti Kuan Yin, świetnie sprawdzi się z kawałkiem imbiru i cynamonem. Ten napar rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory. Alternatywą na „rozgrzewkę” może być herbata chai z cynamonem, kardamonem i goździkami. Herbaty owocowe warto połączyć z ekstraktem waniliowym, co stworzy pyszny i deserowy napój.  

Pamiętajcie, że smakowe preferencje są subiektywne, więc testujcie różne dodatki i proporcje. Nie bójcie się eksperymentować, aby stworzyć wasze idealne połączenie herbaty z miodem.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 131

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29870

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 241

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0