Dania jednogarnkowe

Trudno wyobrazić sobie codzienność bez filiżanki herbaty. Pijemy ją rano, w ciągu dnia i wieczorem - osobno lub do posiłków. Często sięgamy po masowe, łatwo dostępne produkty masowe nie zastanawiając się nad ich właściwościami. Warto to zmienić! Herbata to magiczny płyn. Przekonaj się.

Fot. 123RF/Picsel

Zastanawiałeś się kiedyś, czy herbata jest zdrowa? Mało kto myśli o tym na co dzień. Dzisiaj chętnie to w tobie zmienimy. Warto bowiem zainteresować się herbatą, a właściwie różnymi jej rodzajami. To wyjątkowy płyn, który może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Trzeba tylko wiedzieć, po jaką herbatę sięgać. Gotowy na poznanie szczegółów na temat tego magicznego napoju? Mamy dla ciebie herbaciane kompendium. Sprawdź!

Czy herbata jest zdrowa?

Większość osób, choć nie ma za dużej wiedzy na temat herbaty, zdaje sobie sprawę z tego, że jest to zdrowy napój. Jego głównym składnikiem jest teina, która pobudza zmęczony organizm, oczyszcza go i wspomaga pracę żołądka. Nie wszyscy zdają sobie też sprawę, że picie herbaty może pomóc w walce z próchnicą (zawartość fluoru) oraz wspomaga koncentrację. Gorzka, czarna herbata pomaga również przy zatruciach pokarmowych. Długofalowo picie tego napoju zmniejsza ryzyko zawału serca.

Badania pokazują również, że w herbacie znajduje się duże stężenie tzw. flawonoidów, czyli związków opóźniających procesy starzenia.

Czy herbatę można przedawkować?

Zastanawiasz się, ile herbaty pić? Wydawać by się mogło, że prozdrowotne właściwości herbaty przemawiają za tym, aby pić jej dużo, właściwie bez ograniczeń. Rzeczywiście kilka filiżanek tego cudownego napoju nie powinno zaszkodzić, wręcz przeciwnie. Nie oznacza to jednak, że herbaty nie można przedawkować. Jeżeli do przygotowania naparu zastosujesz jej więcej niż 600 mg (w ciągu dnia), to może to skończyć się nieciekawie - organizm przeciwstawi się tak dużej ilości składników zawartych w mieszance. Możesz po prostu się zatruć, wówczas biegunka czy wymioty to tylko przykładowe, negatywne reakcje.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Herbata - jak powstaje?

Zastanawiasz się, jak powstaje herbata? Ta jest hodowana na specjalnych plantacjach krzewów, które mierzą około 1,50 m (po to, by łatwiej było ją zbierać). Nie każdy jednak wie, że naturalnie drzewa herbaciane mogą być potężne! Największe z nich znajdują się w lesie w prowincji Yunnan. Mogą sięgać nawet 30 metrów wysokości. Podobno mają nawet 1700 lat.

Najbardziej popularne odmiany drzew herbacianych to chińska Camelia sinesis oraz indyjska Camelia assamica. Te świetnie rosną w ciepłym, ale też wilgotnym klimacie.

By można było zebrać liście herbaty, trzeba poczekać od trzech do pięciu lat od posadzenia roślin herbacianych. Potem można je już zbierać przez cały rok, średnio co 10 dni. Liście rozkłada się na wielkich stołach, pozwalając im wyschnąć. Jeżeli produkuje się z nich herbatę liściastą, listki dokładnie się wysusza i łamie. Do herbaty granulowanej liście są miażdżone i zwijane. Kolejny krok to poddanie jej procesowi fermentacji - dlaczego ten rodzaj herbaty zyskuje specyficzny, cieplejszy kolor. To właśnie na tym etapie powstaje konkretny rodzaj herbaty, np. czerwona, żółta, biała czy zielona. Ostatni z kroków całego procesu produkcji to podgrzanie. Dzięki temu finalny produkt zyskuje odpowiedni, ostateczny smak, kolor oraz aromat.

Zielona herbata - właściwości

Chyba w każdym polskim domu, oprócz tradycyjnej czarnej odmiany, znajduje się też zielona herbata. Właściwości tego napoju są naprawdę wspaniałe!

Herbata ta posiada bardzo wiele cennych dla organizmu składników. Są to m.in. witaminy C, B, E, K czy aminokwasy, mikroelementy, katechiny. Powodów, dla których warto regularnie spożywać zieloną herbatę, jest cała masa. Sprawdź przykładowe:

  • poprawia wygląd skóry, także trądzikowej,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • obniża ryzyko zapadnięcia na udar, chorobę wieńcową itd.,
  • redukuje cellulit,
  • zmniejsza ciśnienie,
  • pomaga w leczeniu chorób dziąseł,
  • stymuluje układ krążenia,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy,
  • poprawia pamięć i koncentrację.

 

Jak parzyć zieloną herbatę? Zalej ją wodą o temp. 70-80 stopni Celsjusza (możesz sprawdzić termometrem albo od zagotowania odczekać ok. 7 minut). Zaparzaj pod przykryciem.

 

Sprawdź także: Kahwah (herbata po kaszmirsku) - przepis ze Smaker.pl

Biała herbata - właściwości

Najmniej popularna herbata? Biała herbata! Właściwości jej są jednak godne uwagi. Biała herbata produkowana jest bowiem z młodych listków, a właściwie z pąków. Dzięki temu jest jedną z najmniej przetwarzanych herbat, a przez to i bardzo zdrową. Jakie ma właściwości? Oto one:

  • działanie ochronne i przeciwstarzeniowe dla komórek organizmu,
  • hamowanie procesu starzenia komórek,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżanie zawartości "złego cholesterolu",
  • wsparcie układu odpornościowego,
  • zapobieganie rozwojowi próchnicy,
  • poprawa stanu cery,
  • wsparcie koncentracji.

Parzenie białej herbaty nie jest trudne. Trzeba ją zalać wodą o temperaturze 80-90 stopni C i parzyć ok. 2-5 minut.

Zobacz: Koktajl antyoksydant

Czerwona herbata - właściwości

Chcesz zredukować stres i obniżyć poziom złego cholesterolu? Dobrym rozwiązaniem może okazać się czerwona herbata. Właściwości tego napoju także są dobroczynne dla naszego organizmu. Poznaj te przykładowe:

  • pobudza pamięć i zdolności poznawcze,
  • opóźnia procesu starzenia,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • poprawia trawienie i przemianę tłuszczów,
  • wspomaga odchudzanie.

Do parzenia czerwonej herbaty użyj wody o temperaturze 90 stopni C (po zagotowaniu odczekaj 3-4 minuty). Parz od 1 minuty do 3 (w zależności od tego, jak intensywny smak chcesz otrzymać).

Czarna herbata - właściwości

Jedna z najpopularniejszych herbat to oczywiście ta czarna, klasyczna. Ma głęboki smak i doskonale smakuje z cytryną. Wiele osób jednak nie docenia jej walorów zdrowotnych sądząc, że znacznie ustępuje innym rodzajom herbat. Nic bardziej mylnego! To napój, który warto pić. Oto kilka powodów:

  • niszczy wolne rodniki,
  • pobudza pamięć i koncentrację,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych,
  • chroni przed miażdżycą,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • łagodzi objawy zatrucia pokarmowego,
  • spowalnia procesy starzenia organizmu.

Jak widzisz, właściwości herbaty czarnej są nieocenione. Nie musisz z niej rezygnować. Wręcz przeciwnie! Ile herbaty pić? Spokojnie możesz sięgać nawet po kilka filiżanek. Uważaj tylko na cukier. O wiele lepiej pić herbatę bez tego dodatku. Wówczas właściwie nie ma kalorii. Pamiętaj, aby nie parzyć czarnej herbaty dłużej niż 3 minuty. Jeżeli będziesz to robić za długo, napój stanie się bardzo gorzki.

Jesień to idealny czas na picie herbaty. Napój ten rozgrzewa i poprawia nastrój. Smacznego!

 

Sprawdź także: Przepis na zimową herbatę: Przepisy - Smaker.pl

 

1. Herbata Cejlońska

Herbata Cejlońska

Rozgrzewająca herbata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Herbata z anyżem

Herbata z anyżem

Jesienna herbata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Herbata z pomarańczą

Herbata z pomarańczą

Herbata z pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Herbata ze skórek jabłek

Herbata ze skórek jabłek

Herbata jabłkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Rozgrzewająca herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:
Sekret doświadczonych kucharek na pyszny rosół »

Co dodawać do jesiennej zupy? »

Zaparowane szyby w domu. Co to znaczy i jak temu zapobiec? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można...

Odsłon: 12

30 min
2
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 144

30 min
4
>60 min
3
Sałatki Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to bardzo prosta i smaczna sałatka, która również pięknie...

Odsłon: 2044

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0