Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkad wiem, jak smaczna i zdrowa jest herbata ze skórek jablek (suszonych lub swiezych) nigdy juz ich nie wyrzucam po obraniu, robie z nich herbatke. Oczywiscie funkcjonuje to tylko z ekologicznymi jablkami - nie tymi woskowanymi z supermarketu. Swiateczna wersja zawiera oczywiscie nieodzowne swiateczne przyprawy takie jak cynamon, gozdziki, anyz gwiazdkowy, imbir albo wanilie.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5649
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 455
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5649
Składniki
Skórki jablek i gniazda nasienne wlozyc do garnka i zalac woda. Moje proporcje sa nastepujace - na resztki 3 srednich jablek biore ok. 1 litra wody. Jeśli nie mamy pod reka wystarczajaco duzo resztek jablek, dodajemy całe jablko pokrojone na kawałki. Calosc doprowadzic do wrzenia i gotowac nastepnie na malym ogniu przez pól godziny. W miedzyczasie, aby dodac herbacie specjalnego swiatecznego aromatu, praze przez chile na patelni bez tluszczu wybrane przyprawy i dodaje je ok. 8 minut przed koncem gotowania do herbaty. Po zagotowaniu przescedzic herbate przez sito i przelac do dzbanka.
Letnia wersje przygotowuje podobnie, najczesciej dodaje wanilie lub imbir, albo po ostudzeniu odrobine soku z cytryny i listki swiezej miety.