Do góry

Napoje Przepis na:

Kahwah (herbata po kaszmirsku)

Kahwah (herbata po kaszmirsku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 518

Dodano:

Odsłon: 2546

Być może słyszeliście o czaju, chai tea. Jest to herbata z dodatkiem różnych przypraw. Świetna na każdą okazję. Wersja, którą tutaj prezentuje jest zaczerpnięta z kultury Kaszmiru. Jest to mocna zielona herbata z dodatkiem szafranu, kardamonu, cynamonu, ewentualnie cukru/miodu. Afgańcy i Pakistańczycy piją ją przez cały dzień, częstują nią każdego gościa, zawierają przy niej transakcje. Relaksuje i lekko pobudza, świetnie wpływa na trawienie po ciężkich posiłkach.

Składniki

  • Liściasta herbata zielona
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka ziarenek zgniecionego kardamonu/Pół łyżeczki mielonego
  • Szczypta szafranu
  • *Opcjonalnie łyżeczka cukru/miodu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.

  2. W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.

  3. Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.

  4. Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń