Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może słyszeliście o czaju, chai tea. Jest to herbata z dodatkiem różnych przypraw. Świetna na każdą okazję. Wersja, którą tutaj prezentuje jest zaczerpnięta z kultury Kaszmiru. Jest to mocna zielona herbata z dodatkiem szafranu, kardamonu, cynamonu, ewentualnie cukru/miodu. Afgańcy i Pakistańczycy piją ją przez cały dzień, częstują nią każdego gościa, zawierają przy niej transakcje. Relaksuje i lekko pobudza, świetnie wpływa na trawienie po ciężkich posiłkach.
Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.
W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.
Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.
Proponuję kubek świątecznej herbatki, rozgrzewającej i bardzo aromatycznej, k...
Odsłon: 2939
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 415
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 305
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 279
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 3896
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 290
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 415
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 305
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 279
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 3896
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 290
Składniki
Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.
W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.
Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2881
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2366