Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Być może słyszeliście o czaju, chai tea. Jest to herbata z dodatkiem różnych przypraw. Świetna na każdą okazję. Wersja, którą tutaj prezentuje jest zaczerpnięta z kultury Kaszmiru. Jest to mocna zielona herbata z dodatkiem szafranu, kardamonu, cynamonu, ewentualnie cukru/miodu. Afgańcy i Pakistańczycy piją ją przez cały dzień, częstują nią każdego gościa, zawierają przy niej transakcje. Relaksuje i lekko pobudza, świetnie wpływa na trawienie po ciężkich posiłkach.
Polecam.
Odsłon: 814
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1529
Polecam.
Odsłon: 814
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1529
Składniki
Miks, który będziemy używać. Zielona herbata, kardamon mielony, szafran i cynamon.
W rondelku wlewamy wody w zależności od zapotrzebowania. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Po lekkim przestygnięciu, dodajemy zieloną herbatę i parzymy przez 3 minuty.
Podawać w przezroczystych szklankach, z ulubionymi przysmakami. Dla wykwintu posypać herbatę zmielonymi migdałami. Na zdrowie.