Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pełni ciepłego, słonecznego lata nasza znajoma pokazała mi pewną nowość – a mianowicie miód z cynamonem i goździkami. Nawet pozwoliła odrobinę spróbować i okazało się, że ta mieszanka jest nadzwyczaj smaczna. Dziękuję, Lucynko! Nie wiem, skąd Lucyna ma recepturę, ale wspomniała, że wraz z mężem codziennie rano zażywają łyżeczkę tego miodu, który smakuje jak piernik. Pozwala im to uchronić się przed rozmaitymi infekcjami w okresie jesienno-zimowym i ogólnie wzmacnia odporność. Nadeszła jesień, więc i ja postanowiłam przygotować to ludowe “lekarstwo”. Mam w domu wszystkie składniki, a zwłaszcza najlepszy na świecie miód, więc to będzie łatwe zadanie. I tu zamieszczę uwagę - można u Hajduczka kupić ten najlepszy na świecie miód, gdyby ktoś potrzebował. Zapraszam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmielone cynamon i goździki wymieszać dokładnie z płynnym lub miękkim miodem.
W praktyce odbyło się to tak, że miękki miód wyjęłam ze słoika do szklanej miski, dodałam zmielone przyprawy
i postarałam się jak najdokładniej wymieszać wszystko łyżką.
Na koniec miód z cynamonem i goździkami z powrotem przełożyłam do słoika, wygarniając resztki łyżką.
Ale nie wszystko się zmieściło, bo przecież dołożyłam tam sproszkowane przyprawy. Więc od razu zjedliśmy po łyżce mieszaniny, a to, co pozostało na ściankach miski, bezwstydnie wygarnęłam palcem Pycha!!!
Po więcej informacji na temat fenomenalnych właściwości zdrowotnych miodu, prawdziwego cynamonu cejlońskiego i goździków oraz ich mieszanki zapraszam na blog.