Ewa_Gotuje

Co zjeść na Śląsku? Tych potraw musisz spróbować

Śląsk nie jest typowym kierunkiem wybieranym na urlop. Jeśli jednak w te wakacje zdarzy ci się zajrzeć do Katowic lub okolic, koniecznie musisz spróbować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Rolada z kluskami i modrą kapustą to danie, w którym rozsmakują się wszyscy miłośnicy wybornych mięs. Sprawdź, jakich innych dań możesz spróbować na Śląsku.

Fot.123RF/Picsel

Śląsk to region często mylnie kojarzony jedynie z przemysłem oraz górnictwem. Ma on jednak wiele do zaoferowania turystom – to właśnie tam znajdują się najpiękniejsze polskie zamki, takie jak te w Ogrodzieńcu, Pszczynie czy Będzinie. Można tam również znaleźć urokliwe trasy spacerowe oraz atrakcje przyrodnicze. Będąc na Śląsku warto zwiedzić Pustynię Błędowską czy Pustynię Siedlecką, przejść chociaż część leżącego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej Szlaku Orlich Gniazd czy udać się do Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach.

 Sprawdź także: Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia śląska – smaki, które warto poznać

Kuchnia śląska słynie z pożywnych, wysokokalorycznych dań, których podstawę stanowią różnego rodzaju mięsa, ziemniaki, kasze i gęste, zawiesiste sosy. Ten rodzaj diety w przeszłości miał dostarczać górnikom siły do ciężkiej pracy, dziś natomiast tworzy jedną z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych.

Będąc na Śląsku, warto spróbować takich potraw jak:

  • kluski śląskie to okrągłe kluski z dziurką, wykonywane z ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Można je podawać jako dodatek do mięs lub samodzielnie, okraszone słoniną i podsmażoną cebulą,
  • rolada wołowa potrawa mięsna, powstająca z zawijanych plastrów surowej wołowiny, boczku wędzonego oraz umieszczanych wewnątrz ogórków kiszonych. Roladę smaży się na oleju, a następnie dusi w sosie własnym. Najczęściej podawana jest z kluskami śląskimi,
  • modra kapusta czerwona kapusta przygotowywana z boczkiem i cebulą, często dodaje się również tarte jabłka. To obowiązkowy dodatek do rolady z kluskami. 
  • szpajza śląski deser przygotowywany z jaj i cukru. Najczęściej można się spotkać ze szpajzą o smaku cytrynowym.

Kuchnia śląska – jakie pamiątki kulinarne przywieźć z tego regionu?

Wracając ze Śląska, warto zabrać ze sobą odrobinę tamtejszej kuchni. Jakie produkty spożywcze są popularne dla tego regionu? Z pewnością należą do nich:

  • oblaty z Pszczyny – cienkie i kruche wafle zrobione z ciasta na bazie wody, mąki i oleju o charakterystycznym waniliowym aromacie,
  • smalec ziołowo-owocowy – oprócz tradycyjnej słoniny, zawiera on kawałki jabłka, suszonych śliwek, czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano. Jest sprzedawany w lokalnych sklepach spożywczych na wagę lub w słoikach. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba,
  • szkloki – owocowe landrynki, występujące w różnych smakach, np. winogronowo-śliwkowym, rabarbarowym, czy jabłkowo-cynamonowym. 
  • kopalnioki – czarne landrynki o smaku miętowo-anyżowym.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Rolada śląska

 Rolada śląska Zobacz przepis

Rolada śląska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kluski śląskie

 Kluski śląskie Zobacz przepis

Kluski śląskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Żurek śląski

 Żurek śląski Zobacz przepis

Żurek śląski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śląski kołacz z makiem

 Śląski kołacz z makiem Zobacz przepis

Śląski kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami

 Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami Zobacz przepis

Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szpajza cytrynowa

 Szpajza cytrynowa Zobacz przepis

Szpajza cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak stosować wywar z cebuli na mszyce? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3905

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3