Córka Tuska gotuje stare polskie danie. Smakuje dzieciom i dorosłym

Kasia Tusk to blogerka, która dzieli się w internecie swoimi modowymi czy kulinarnymi doświadczeniami. W styczniu przygotowała najpopularniejsze danie tej zimy, czyli congee. Córce premiera kojarzy się ono jednak ze starym, polskim przepisem - odkryj, jakim.

Przepis na congee Kasi Tusk | Fot.123RF/Picsel // Fot. AKPA/Łepecki Michał

Spis treści:

Katarzyna Tusk - córka premiera Donalda Tuska - to polska szafiarka i blogerka. Już od 2011 roku prowadzi popularny blog „Make Life Easier”, w którym publikuje porady modowe, urodowe, a czasem również kulinarne. W styczniowym wpisie podzieliła się z czytelnikami przepisem na zimowy hit internetu. Co to jest congee i jakie polskie danie przypomina? 

Sprawdź także: Nie potrzebujesz mąki, mleka ani jajek. Oto rewolucyjny przepis na naleśniki

Co to jest congee?

Danie cieszy się niesłabnącą sympatią internautów. Co to jest congee? W dosłownym tłumaczeniu „ryż-woda”, czyli rozgotowany ryż. Stanowi bazę kuchni chińskiej, gdzie docenia się go za lekkostrawność. W Azji podaje się go najczęściej na śniadanie czy obiad, żeby nie obciążać żołądka i jelit, ale z drugiej strony nasycić organizm.

Dzieci i seniorzy powinni jeść congee regularnie, ale poleca się je również osobom osłabionym lub tym na diecie odchudzającej. Papkę ryżową gotuje się na całym świecie również podczas niestrawności i dolegliwości układu pokarmowego.

Congee z wieprzowiną, ciepłe, kremowe i pełne kolagenu, jest najpopularniejsze. Inna równie lubiana wersja jest z mięsem żaby. Ma jeszcze więcej kolagenu i najchętniej sięgają po nią kobiety. Rozgotowany ryż może być jednak podstawą różnych smakowych wariacji, również w pełni roślinnych, a także dodatkiem do dań - wprowadzając do nich pożądaną równowagę - wyjaśnia dziennikarka kulinarna Basia Starecka na swoim blogu nakarmionastarecka.pl.

Przepis na congee Kasi Tusk

Swoją wersję przepisu na congee przygotowała również Kasia Tusk. Jak podkreśliła blogerka, to rozgrzewające i lekkostrawne danie zimą smakuje jej najlepiej. Ponadto podaje je córkom, które chętnie się nim zajadają. Potrawa świetnie smakuje z groszkiem i marchewką czy kurczakiem, ale szafiarka tym razem postawiła na wersję wytrawną - jak określiła - „dla dorosłych”. Co ciekawe, przyrównała congee do „starego, dobrego polskiego kleiku ryżowego, ale w unowocześnionej wersji”. Wytłumaczyła też, że sekretem kulinarnego sukcesu jest łączenie ryżu z dodatkami dopiero przy podaniu, aby zachować różnorodne konsystencje składników. 

Jak zrobić congee z przepisu Kasi Tusk? Przygotuj dwie szklanki białego ryżu (sypanego, nie w woreczkach), bakłażan, jarmuż, jajko, szczypiorek, sezam (biały i czarny), pastę miso, oliwę do smażenia, pastę z papryki chilli oraz sól i pieprz do smaku. Na początku opłucz i odcedź ryż, przełóż do garnka. Zalej wodą w proporcji: 10 szklanek wody na 2 szklanki ryżu. Posól, przemieszaj i gotuj przez ok. półtorej godziny, do prawie całkowitego rozmięknięcia ryżu. Musi przypominać konsystencją kleik.  

Bakłażana pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Do zarumienionego już warzywa dodaj pastę miso, przemieszaj. W międzyczasie ugotuj jajko (ok. 7 minut, żeby nie było całkowicie na twardo). Do głębszej miski nałóż ryż, dodaj listki jarmużu, kawałki bakłażana, poszatkowany szczypior i przepołowione jajko. Z wierzchu polej jeszcze pastą z chilli (według preferencji) i udekoruj oboma rodzajami sezamu.

Źródło: Smaker.pl, makelifeeasier.pl, Instagram @makelifeeasier_pl, nakarmionastarecka.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 85

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 39

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3