Spis treści:
- Czy można zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek?
- Czerwona soczewica - witaminowy superfood
- Naleśniki bez mąki, mleka i jajek - przepis
Weganie, którzy nie spożywają odzwierzęcych produktów spożywczych, dobrze znają przepis na naleśniki bez mąki, mleka i jajek. Dwa ostatnie składniki z pewnością nie znajdą się w ich jadłospisie, za to króluje w nich dużo roślinnych zamienników. Dla wszystkich wegan lub osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą jeść tradycyjnych naleśników, przygotowaliśmy recepturę na zupełnie nietypową wersję tej przekąski.
Czy można zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek?
W tradycyjnym przepisie na naleśniki mąka, mleko i jajka to podstawa. Składniki wpływają na smak i teksturę dania, którym zajadają się zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Jajko wiąże półprodukty, mąka nadaje im elastyczności, a mleko - odpowiada za aksamitną konsystencję, ale przede wszystkim ich aromat. Czy można więc przygotować inną wersję tej potrawy, bez tych składników? Jak najbardziej.
Robiąc pyszne naleśniki, można wymienić zarówno mąkę, mleko, jak i jajka. Do najlepszych zamienników mąki należą m.in. płatki owsiane, kasza manna lub proszek budyniowy. Z kolei aquafaba (czyli płyn spod roślin strączkowych) lub po prostu woda gazowana mogą być użyte w zamian za jajka, a np. serek mascarpone - za mleko. Okazuje się jednak, że istnieje roślina, która jest w stanie zastąpić wszystkie trzy produkty naraz.
Czerwona soczewica - witaminowy superfood
Mowa o witaminowym superfoodzie, czyli czerwonej soczewicy. Właściwości ziaren wpływają naprawdę korzystnie na zdrowie. Przede wszystkim nasiona tej rośliny strączkowej są bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Dostarczają także witamin z grupy B i minerałów, w tym żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi oraz fosforu.
Jakie są właściwości czerwonej soczewicy? Dzięki zawartości składników odżywczych pomaga hamować apetyt i przyspiesza pracę jelit - może więc wesprzeć proces odchudzania. Jako skarbnica żelaza, potasu i magnezu z pewnością sprawdzi się w diecie anemików i sercowców.
Co więcej, zawiera przeciwutleniacze, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników i wzmacniają odporność. W ten sposób spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają szansę zachorowania m.in. na nowotwory, miażdżycę czy cukrzycę.
Naleśniki bez mąki, mleka i jajek - przepis
Jak zrobić naleśniki bez mąki, mleka i jajek? Przepis wykorzystuje tylko cztery składniki: 100 gramów czerwonej soczewicy, 100 ml wody, szczyptę soli i olej roślinny do smażenia. Dla podkręcenia smaku można dodać jeszcze odrobinę kurkumy.
Dzień przed smażeniem naleśników, najlepiej wieczorem, musisz namoczyć soczewicę. Ziarna wsyp do garnka i zalej zimną wodą (tak, aby warstwa wody była dwa razy większa niż soczewicy). Mocz całą noc, a kolejnego dnia odcedź płyn. Zalej nasiona 100 ml świeżej wody, posól, ewentualnie dopraw kurkumą. Zblenduj na gładką, gęstą masę.
Pędzelkiem kuchennym nanieś na patelnię bardzo małą porcję oleju. Rozgrzej go dobrze i nałóż ciasto. Smaż, aż przestanie być surowe. Z podanych proporcji wyjdą cztery grubsze placuszki.
Źródło: Smaker.pl, gomigo.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »