Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy kiedykolwiek próbowaliście chrupiącej cukinii z patelni? Taka forma prezentacji tego warzywa może stać się waszą ulubioną. Bez wątpienia to najlepszy sposób, aby przekonać do jedzenia cukinii najmłodszych członków rodziny. Aby uzyskać największą chrupkość, dokładnie osusz cukinię przed panierowaniem i użyj samego białka jaj. Aby zmniejszyć kaloryczność dania i pozbyć się nadmiaru tłuszczu, wrzuć cukinię do pieca na 20 minut. Wielbicielom aromatycznych panierek polecamy dorzucić nieco drobno tartego parmezanu do bułki tartej. Przystawkę podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 416
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 371
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 416
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 371
Składniki
Cukinie obierz, odkrój końcówki i pokrój warzywa w grube słupki, następnie ułóż na ręcznikach papierowych lub czystej ściereczce kuchennej, by pozbyć się wody z warzywa.
W płaskim naczyniu połącz bułkę tartą, suszoną cebulę, czarny pieprz i (ewentualnie) drobno starty parmezan. W misce delikatnie ubij białko ze szczyptą soli. Sukcesywnie obtaczaj kawałki cukinii w białku, a później w panierce z bułki tartej. Lekko przyciskaj każdy fragment, by okruszki przykleiły się do warzyw.
Strzepnij nadmiar panierki i układaj cukinie na rozgrzanym tłuszczu. Ułóż warzywa tak, by nie stykały się ze sobą, dzięki czemu będą chrupiące. Smaż z każdej strony i odkładaj na talerz.
Możesz także wrzucić słupki cukinii na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 180°C przez 10 minut, po czym odwróć fragmenty warzyw na drugą stronę i trzymaj w piekarniku kolejne 10 minut.
W tym czasie przygotuj sos. W miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane zioła, sól oraz pieprz. Wymieszaj, spróbuj, w razie potrzeby dopraw. Gorące cukinie z patelni ułóż na desce i serwuj wraz z sosem. Warzywa sprawdzą się także na zimno jako ciekawa przystawka.