Czas wzmocnić odporność przed zimą. Robimy domowy oxymel

Oxymel, syrop ziołowy czy ognisty cydr: wszystkie te nazwy dotyczą jednego produktu. Warto mieć go pod ręką, bo stosowany regularnie wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć infekcje. Podpowiadamy, jak zrobić domowy oxymel.

Dlaczego warto stosować oxymel? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Co to jest oxymel? Oxymel to wyciąg z roślin i ziół na bazie octu owocowego i miodu. Stąd zresztą wzięła się jego nazwa. W łacinie oxy znaczy ocet, a mel miód. O jego właściwościach prozdrowotnych wiedzieli już starożytni, stąd oxymel bywa nazywany “starożytnym antybiotykiem”. Hipokrates stosował go w zbijaniu gorączki i dla rozrzedzenia śluzu, rzymscy legioniści używali specyfiku na wzmocnienie przed walką.  

Co ciekawe, oxymel powstał przypadkiem. W starożytności ktoś próbował uratować skwaśniałe wino, słodząc je miodem. Wino z tego nie wyszło, ale powstało wykorzystywane od 3000 lat lekarstwo.  

Z czego robi się oxymel? 

Podstawą oxymelu jest ocet owocowy i miód. Ze względu na roślinne wyciągi i dodatki rozróżniamy różne jego rodzaje. I tak jest oxymel cebulowy, z dziką różą, z ziołami. Dla wzmocnienia jego działania można dodać do niego chrzan lub czosnek, wówczas jego działanie antybakteryjne wzrośnie. Anyż, imbir, chili to przyprawy, które również mogą być składnikami oxymelu.  

Ponieważ różne dodatki sprawiają, że oxymel staje się bardzo ostry, powstają też jego łagodne odmiany przeznaczone dla dzieci. Natomiast produkt z dodatkiem mięty czy szałwii będzie łagodził migreny i niestrawności.  

Najważniejsze jest to, aby zarówno ocet, jak i miód wchodzące w skład oxymelu były dobrej jakości. Warto pozyskiwać je ze sprawdzonych źródeł, gdyż tylko wtedy ich działanie będzie skuteczne.  

Domowy oxymel - przepis krok po kroku 

Z oxymelem jest jak z pomidorową: każdy ma swój, sprawdzony i domowy przepis. My podajemy recepturę autorki bloga “Hajduczek naturalnie”. Może nie jest on prosty, ale sprawdzony i skuteczny.  

Na co pomaga picie oxymelu?  

Ze względu na bogatą zawartość naturalnych antybiotyków i witamin oxymel działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Wzmacnia odporność, wspomaga metabolizm, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.  

Jest to produkt dość prosty w stosowaniu. Jak czytamy na blogu “Hajduczek naturalnie”, najważniejsza jest tu systematyczność. Należy spożywać jedną łyżkę oxymolu dziennie, w przypadku dzieci będzie to pół łyżki. Produkt można spożywać jak syrop lub rozpuścić go w chłodnej lub ciepłej wodzie, czy w herbacie.  

W przypadku infekcji można spożywać większe dawki ognistego cydru. Oxymel w razie przeziębienia można przyjmować trzy razy dziennie po jednej łyżce.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć »

Jesienny kwiat. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Triumf zapomnianej herbaty zza wschodniej granicy. Jak przygotować Iwan czaj? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 120

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 54

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1