Grill - temat specjalny

Czym jest kasza coix?

Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach?

Fot. 123RF/Picsel

W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix.

Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach.

W ostatnim czasie zachwycili się nimi blogerzy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a za ich sprawą kasza coix zaczęła zyskiwać coraz większą popularność.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Co zyskujemy, włączając do diety ten rodzaj kaszy? Przede wszystkim, jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów, a w tym także cennej metioniny. Substancja ta posiada właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz przeciwalergiczne. Co więcej, badania potwierdziły, iż metionina poprawia wydolność fizyczną i bardzo skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

Kasza coix jest również doskonałym źródłem wielu minerałów, związków polifenowych, zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B. Ponieważ produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm, poleca się go osobom zagrożonym miażdżycą oraz tym, które zmagają się z nadwagą.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, kasza coix bywa stosowana jako remedium na stany zapalne, powtarzające się skurcze mięśni oraz zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Najlepsze dania kuchni śląskiej

W jaki sposób można wykorzystać kaszę coix?

Aby zaopatrzyć się w te ziarna, będziecie musieli wybrać się do sklepu z żywnością azjatycką, gdyż są one importowane głównie z Japonii, Tajlandii oraz Chin. Roślina ta bywa uprawiana także w naszym kraju, jednak zwykle sadzi się ją w celach ozdobnych i mało kto wykorzystuje jej nasiona w kuchni. To duży błąd, gdyż ich orzechowo-roślinny aromat może odmienić smak wielu dobrze znanych nam potraw.

Kasza coix może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla ryżu lub podstawa wyśmienitego kaszotta. Jej ziarna możemy również mieszać z innymi kaszami, uzyskując ciekawe walory smakowe. Świetnie sprawdza się w zupach, jako dodatek do mięs i treściwych sosów, a nawet podstawa wielu deserów i ciast. Ciekawym rozwiązaniem będzie również uprażenie na patelni podgotowanych ziaren oraz ulubionych przypraw. W ten sposób otrzymamy ciekawą alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem gotowania, ten rodzaj kaszy musi zostać namoczony w wodzie przez minimum godzinę, a nawet całą noc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1069

15 min
14
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 1957

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1