Fot. 123RF/Picsel
Wbrew powszechnej opinii, kuchnia śląska nie zawsze była przepełniona tłustymi, mięsnymi potrawami. To dzięki niezwykłej zaradności, tamtejsze gospodynie potrafiły wyczarować sycące i wyjątkowo smaczne dania nawet z najprostszych składników. Pod tym względem niewiele się zmieniło. Warto również pamiętać, iż Śląsk może zaoferować nam znacznie więcej niż tylko kluski i rolady. Oto kilka potraw, których warto skosztować w czasie kulinarnej podróży przez ten region.
Śląskie zupy
Tradycyjny, śląski obiad nie zawsze był dwudaniowy. Bardzo często gospodyni serwowała tylko jedno, ale za to bardzo solidne danie, które dawało energię do pracy. Nie oznacza to jednak, że zupy nie pojawiały się na tamtejszych stołach. Jedną z najpopularniejszych jest wodzionka, czyli wyjątkowo prosta potrawa przygotowywana z chleba, tłuszczu oraz dużej ilości czosnku. Nie można zapominać także o tradycyjnym rosole oraz żurze na zakwasie żytnim serwowanym w dwóch wersjach - postnej oraz z dodatkiem wędzonych żeberek i boczku (żur żeniaty). Bardzo popularne są także różnego rodzaju ajntopfy, czyli bardziej lub mniej skomplikowane dania jednogarnkowe.
Obiad po śląsku
Jeśli mielibyśmy stworzyć ranking najpopularniejszych, śląskich obiadów, bez wątpienia wygrałby zestaw składający się z klusek śląskich, rolady wołowej oraz modrej kapusty. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna opcja. Zamiast tzw. białych klusek często podaje się bratkartofle lub czorne kluski, przygotowane z pociemniałych, surowych ziemniaków.
W czasie wizyty na Śląsku warto również skosztować młodej kapusty po śląsku, panczkrautu oraz szałotu w dwóch wersjach: mięsnej i postnej.
Nietrudno będzie także znaleźć alternatywę dla rolad. Zamiast nich, na śląskich stołach często goszczą karminadle (kotlety mielone),pieczenie, krupnioki (kaszanki) lub żymloki (krupnioki, w których kaszę zastąpiono bułką). Ślązacy słyną również z produkcji doskonałych wędlin i kiełbas, których popularnośc wykracza daleko poza granice naszego kraju.
Czas na coś słodkiego
Tamtejsza kuchnia ma także sporo do zaoferowania miłośnikom słodkości. Zapoznawanie się ze śląskimi deserami warto rozpocząć od tradycyjnego kołocza lub skubańca, czyli ciasta owocowego z dużą ilością kruszonki. Na twoją uwagę z pewnością zasługuje także kopa, szpajza lub słodkie buchty z owocowym sosem.
Jeśli chcesz przygotować śląskie potrawy w zaciszu własnej kuchni, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Mechanik73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznepotrawypl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Beata1978 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie