Do góry

Desery Przepis na:

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 1675

Dodano:

Odsłon: 2015

Śląski przepis na orzeźwiający, lekki jak chmurka deser. Nie jestem ze śląska, ale bywając w Katowicach jadłam ten deser i zakochałam się w nim. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający! Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna"

Składniki

  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 10 łyżeczek
  • Cytryna - 1 szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpajza cytrynowa

Przygotowanie

  1. Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy.

    Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
    Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe.
    Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.

    Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.

    Można podawać z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń