Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zachwyca aromatem świeżych ziół i lekkością cytrusowego akcentu. Mięso pozostaje soczyste i delikatne. Danie idealnie nadaje się do podawania z makaronem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3900
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415042
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2442
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3900
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415042
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2442
Składniki
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Ułóż filety i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
Cebulę posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na tej samej patelni (bez mycia) dodaj bulion, sok z cytryny, startą skórkę, cebulę, czosnek i tymianek. Ustaw średni ogień i gotuj 10 minut, mieszając.
Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę oraz masło. Gotuj jeszcze kilka minut aż sos stanie się gęsty i aksamitny.
Włóż z powrotem kurczaka na patelnię, podlej go sosem i duś chwilę.