Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski czorne

Kluski czorne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2295 Ocena: 50574

Dodano:

Odsłon: 51097

No i co, że kuchnia śląska jest ciężka i tłusta...Posiada jednak jedną wadę, która woła o pomstę do nieba. nie można przestać zajadać się tymi rarytasami. Tak bosko smakują, dlatemu nie mogliśmy się wczoraj ruszać :D

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski czorne

Przygotowanie

  1. 700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy.

    Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę).

    Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cezar-y1 20 września 2016 Kapitalny przepis ALE nie dodawaj jajka i tak dużo mąki ziemniaczanej a przetarte kartofle odcedz z wody są lepsze i zdrowsze Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 września 2016 OJ...jaka głodna wróciłam...jedną kluseczkę poproszę...a robię z grzybkami i jaki sosik wspaniały byłby do nich...mniammmm Odpowiedzi: 3 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 18 września 2016 Na podlasiu tez robimy takie kluski,tylko troche mniejsze,sa bardzo,bardzo smaczne.Wcale mnie nie dziwi,że nie mogliście sia ruszać. Odpowiedzi: 1 ▼

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń