Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej wody i aksamitnego kremu.
średnica formy: 24 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4670
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418337
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4670
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418337
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i wmieszaj go dobrze do masy. Następnie dołóż żółtka i ponownie zmiksuj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj suche składniki szpatułką.
Podziel masę na dwie części i przelej je do dwóch form o średnicy 24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Piecz blaty w temperaturze 170 st. Celsjusza przez 20 minut. Ostudź i odłóż.
Przygotuj warstwę bezową. Białka z solą i sokiem z cytryny ubij na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, miksując na najwyższych obrotach, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści.
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Podziel masę na dwie części. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi według tortownicy z pieczenia biszkoptów. Masy rozsmaruj równomiernie na dwóch okręgach. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw bezy do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza i piecz przez 1,5-2 godziny, aż będzie twarda na zewnątrz. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Rodzynki namocz w wodzie lub rumie przez ok. godzinę przed użyciem. Odcedź je i osusz. Płatki migdałów upraż lekko na suchej patelni.
Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do gotowej masy dodaj rodzynki i migdały. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Złóż ciasto. Na dnie formy wyłóż jeden biszkopt. Posmaruj go bardzo cienką warstwą kremu i połóż blat bezowy.
Wyłóż prawie cały krem, pozostawiając jedną łyżkę. Połóż drugi blat biszkoptu, posmaruj go pozostałą łyżką kremu i przykryj blatem bezowym.
Wstaw ciasto Biała Góra do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, aż krem stężeje, a beza lekko zmięknie.