Czym zastąpić jajka podczas pieczenia?

Zabierając się za pieczenie ciasta, biszkoptu lub babeczek w pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem niezbędnych składników. Co się do nich zalicza? Oczywiście to zależy od przepisu jednak najczęściej powielanymi produktami, które wykorzystujemy to: mąka, cukier i jajka. Co zrobić w sytuacji, kiedy nie możemy wykorzystać ostatniego z nich?

Fot. 123RF/Picsel

Powodów na usunięcie jajek z przepisu może być wiele, począwszy od problemu z ich brakiem w lodówce, po względy zdrowotne tj. ograniczenie tłuszczy lub nietolerancje pokarmowe. Nie zmusza to nas jednak do rezygnacji z pieczenia.

Chcąc zastąpić jajka innym produktem spożywczym, w pierwszej kolejności warto pomyśleć nad tym, jaką funkcję pełnią one w wypiekach. Nie ma bowiem jednego, idealnego zamiennika. W biszkopcie zależy nam na odpowiednim wyrośnięciu ciasta, tak aby było wysokie i jak najbardziej puszyste. W babeczkach ich głównym zadaniem jest odpowiednie połączenie mokrych i suchych składników oraz nadanie odpowiedniej wilgotności przygotowywanym wypiekom.

Kolejnym, równie ważnym aspektem przy wyborze alternatywy dla jajek jest smak. Warto się zastanowić czy wybrany przez nas produkt będzie współgrał z pozostałymi i nie zepsuje nam efektu. W słodkich deserach świetnie sprawdzą się owoce w postaci musów. Do słonych lepiej użyć siemienia lnianego, mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

Banan

Zamiast jajka możemy wykorzystać pół średniej wielkości banana. Wystarczy go rozgnieść i w takiej postaci dodać do miski. Ten zamiennik sprawi, że ciasto będzie słodsze, wilgotniejsze i gęstsze.

Mus jabłkowy

¼ szklanki zblendowanych jabłek (około 60 g) może zastąpić jajko w przepisie. Przygotowany mus pełni podobną funkcję do bananów - nadaje wypiekom słodyczy i sprawia, że są bardziej wilgotne i smaczne.

Bataty

Podobnie jak z owocami - ¼ szklanki musu z tego warzywa wystarczy, żeby przygotować pyszne czekoladowe brownie, muffinki, chleb lub inne ciasta.

Awokado

Mniej popularne, lecz chętnie wykorzystywane przez wegan. Odpowiednikiem jednego jajka jest jedna sztuka awokado. W wypiekach najlepiej sprawdzi się to najbardziej dojrzałe.

Dynia

60 g musu z dyni stanowi świetną alternatywę dla jajka w cieście. Najlepiej sprawdzi się odmiana Hokkaido, która charakteryzuje się intensywną pomarańczową barwą i gęstym miąższem.

Reklama

Mąka

Idealnie nadaje się: ziemniaczana, owsiana, sojowa, kukurydziana, z tapioki lub ciecierzycy. Wystarczy zmieszać jedną jej łyżkę mąki z 2 łyżkami ciepłej wody. Taki zamiennik idealnie sprawdzi się w biszkopcie oraz w naleśnikach.

Chia

1 łyżka nasion chia połączona z 3 łyżkami gorącej wody doskonale połączy wszystkie składniki ciasta. Przed dodaniem go do ciasta należy odczekać kilka minut, aby mieszanka nabrała odpowiedniej gęstości.

Jogurt roślinny

60 g jogurtu sprawi, że cisto będzie miękkie i wilgotne. Można wykorzystać jego różne smaki od naturalnego po waniliowe, ananasowe czy jagodowe. Nadaje się do kruchych ciast i babeczek.

Woda z ciecierzycy (aquafaba)

Aquafaba umożliwi nam przygotowanie bezy, makaroników lub czekoladowego brownie. Potrzebujemy tylko 3 łyżek, aby zastąpić jajko w cieście.

Mleko sojowe

Lecytyna sojowa zawarta w mleku roślinnym jest idealnym zamiennikiem jajka. Można go użyć do przygotowania pysznych naleśników. Dobrze się sprawdza również w cieście drożdżowym.

Masło orzechowe

Jego głównym zadaniem jest odpowiednie połączenie składników. Nadaje wypiekom delikatnego orzechowego posmaku. 3 łyżki wystarczą, żeby ciasto było smaczne i wyrośnięte.

Jesteś ciekawy jak zastosować te porady w praktyce? Poznaj pięć sprawdzonych przepisów na pyszne desery naszych użytkowników:

 

1. Brownie

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chlebek gryczany z chia

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Reese's

Fot. Reasonble_vegan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Ciasto czekoladowe

Fot. VickyVampire na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Murzynek

Fot. Everyn na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 122

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 98

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22682

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 109

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1