Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek gryczany z chia

Chlebek gryczany z chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 1022

Pyszny chlebek z mąki gryczanej z nasionkami chia

Składniki

  • 500g mąki gryczanej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 720 ml letniej wody
  • 120ml letniej wody do rozrobienia drożdzy
  • 6 łyżek ciepłej wody do zalania chia
  • tłuszcz do posmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą.Odstawić na 15 min.

    W drugiej miseczce przygotować drożdże.Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać miód.Odstawić na ok.15 min.

    Z podanych składników wychodzą dwie małe keksówki.

    Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową..

    W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać.

    Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia..

    Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czypłatkami owsianymi albo zostawić bez niczego.

  2. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni.

    Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

    Chlebek jest pyszny

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń