Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 404
Dodano: 14.06.2009
Odsłon: 24190
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia wrzucamy do miski. dodajemy olej i powoli wlewając wodę miksujemy lub mieszamy ręcznie - ewentualnie powstałe grudki nie mają znaczenia - po wypieczeniu ciasto i tak smakuje doskonale. "ciasto" ma mieć konsystencję trochę podobną do naleśnikowego - lejącą się.
przygotowaną masę wlewamy do formy - obojętny kształt :) forma nie musi być natłuszczona, taka ilość oleju wystarczy by ciasto nie przywarło. pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180-200 stopni C. wystarczy 35-40minut. jeśli masy jest mniej wystarczy krótszy czas pieczenia, najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy ciasto nie przywiera.
polewa: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier i dodajemy kakao, cały czas mieszając. polewamy nią ciasto. można dodać wiórki kokosowe lub posypkę kolorową do dekoracji
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 11 października 2009Zgłoś do usunięcia
Fajnie, że propagujesz wegańską kuchnię :) PS. a próbowałaś robić ciasto na mleku sojowym? Zastanawiam się, czy tak można, czy wtedy ciasto wyjdzie?...0 Kto głosował? | Odpowiedz