Do góry

Desery Przepis na:

wegańskie ciasto Murzynek

wegańskie ciasto Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 24505

robi się szybko i praktycznie z niczego :)

Składniki

  • mąka tortowa, 2,5 szklaki
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • gorzkie kakao, 5 łyżek
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy, 3 łyżki
  • woda, ok 2 szklanki, zależnie od konsystencji
  • masło roślinne na polewę, 2 łyżki
  • cukier na polewę, 1 łyżka
  • gorzkie kakao na polewę, 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
wegańskie ciasto Murzynek

Przygotowanie

  1. mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia wrzucamy do miski. dodajemy olej i powoli wlewając wodę miksujemy lub mieszamy ręcznie - ewentualnie powstałe grudki nie mają znaczenia - po wypieczeniu ciasto i tak smakuje doskonale. "ciasto" ma mieć konsystencję trochę podobną do naleśnikowego - lejącą się.

  2. przygotowaną masę wlewamy do formy - obojętny kształt :) forma nie musi być natłuszczona, taka ilość oleju wystarczy by ciasto nie przywarło. pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180-200 stopni C. wystarczy 35-40minut. jeśli masy jest mniej wystarczy krótszy czas pieczenia, najlepiej sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy ciasto nie przywiera.

  3. polewa: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier i dodajemy kakao, cały czas mieszając. polewamy nią ciasto. można dodać wiórki kokosowe lub posypkę kolorową do dekoracji

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 października 2009 Fajnie, że propagujesz wegańską kuchnię :) PS. a próbowałaś robić ciasto na mleku sojowym? Zastanawiam się, czy tak można, czy wtedy ciasto wyjdzie?...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń