Ewa_Gotuje

Dieta na piękną cerę

Aby mieć piękną, świetlistą cerę trzeba oczywiście odpowiednio ją pielęgnować. Ale także dieta ma wpływ na to, jak wygląda skóra. Zobacz, co jeść, by promieniała!

Piękna, zadbana skóra wymaga nie tylko prawidłowej pielęgnacji. Fot. 123RF/PICSEL

Co sprawia, że skóra jest poszarzała i bez blasku?

Niestety, na skórę ma wpływ praktycznie wszystko: to, co jemy, to czy się stresujemy, to, czy w powietrzu, którym oddychamy są zanieczyszczenia, czy palimy papierosy, czy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach…

Nie na wszystko możemy mieć wpływ, ale dieta jest czynnikiem, który dość łatwo kontrolować. Zobaczmy zatem, co jeść, by mieć piękną skórę!

"Wymiatacze" wolnych rodników

Świeże warzywa i owoce to prawdziwe kopalnie antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki z organizmu. Tak, jak pisaliśmy już w artykule o antyoksydantach, wolne rodniki są sprawcami uszkodzeń komórek i ich starzenia się. Według badań, zwiększają też ryzyko wsytąpienia raka.

Nawilżanie od wewnątrz

Dużo mówi się o nawilżaniu skóry i zwykle robi się to za pomocą różnego rodzaju kremów i balsamów. Można zadziałać dodatkowo od wewnątrz, prawidłowo nawadniając organizm. Wtedy ograniczymy suchość, a nawet swędzenie i łuszczenie się skóry.

Warto pamiętać, że wodę zawiera niemal każdy produkt spożywczy, szczególnie bogate w wodę są np. arbuzy, ogórki, sałata, brokuły, grapefruity. Jako ciekawostkę dla odchudzających się można dodać, że produkty z dużą zawartością wody siłą rzeczy są bardziej sycące, co sprawia że zjadamy ich mniej.

Ile wody powinniśmy pić? Sprawa jest prosta: zdrowe osoby dorosłe powinny pić po prostu wtedy, kiedy czują pragnienie.

Przypominamy też, że zielona herbata jest idealnym wyborem dla osób dbających o swój wygląd, zdrowie i linię. Ma ona działanie przeciwzapalne i chroni skórę przed uszkodzeniami wskutek nadmiernego przebywania na słońcu (ale nie zapominajmy o kremach z filtrami!).

Reklama

Budulec dla komórek

Wszystkie tłuszcze są bardzo kaloryczne, gdyż mają dużą "gęstość kaloryczną", czyli ilość kalorii na gram. Ale tak naprawdę nie ma chyba dietetyka, który nie zalecałby spożycia dobrych tłuszczów zamiast tych nasyconych. Nawet osobom na diecie!

Tłuszcze Omega 3 budują ściany komórkowe. Dzięki temu, że błony są zdrowe, w komórkach lepiej utrzymywana jest woda, a zanieczyszczeniom trudniej wniknąć do środka. Te tłuszcze mają także - między innymi - działanie przeciwzapalne, co korzystnie odbija się na stanie skóry.

Gdzie znajdziemy dobre tłuszcze Omega 3? Przede wszystkim w tłustych rybach, takich, jak łosoś, makrela czy mintaj.

Metoda sera i marchewki

Chude produkty mleczne są dobrym źródłem witaminy A, która wpływa na stan naszej skóry. Ostatnimi czasy głośno zrobiło się o prowitaminie tej witaminy, czyli o beta-karotenie. Można go znaleźć w warzywach i owocach o intensywnych, pomarańczowych, żółtych, czerwonych i zielonych kolorach (np. marchew, morele, pomidory, brokuły, szpinak). Niestety, w przypadku niektórych schorzeń, takich jak cukrzyca czy zaburzenia tarczycowe, prowitamina ta nie przekształca się w witaminę A. Wtedy warto sięgnąć po nabiał zawierający tę witaminę w normalnej postaci.

Minerał, który chroni przed uszkodzeniami skóry

Selen jest minerałem, który, według badań, zmniejsza uszkodzenia powstałe w wyniku nadmiernego opalania. Szczególnie dużo można go znaleźć w pieczywie pełnoziarnistym i pełnoziarnistych płatkach, tuńczyku czy indyku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 127

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 884

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0