Ewa_Gotuje

Dlaczego schabowe wychodzą twarde? Proste domowe triki na to, jak zmiękczyć kotlety

Kotlet schabowy z ziemniakami to kultowe danie, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Jest smaczny pod warunkiem, że zadbamy o to, aby mięso było odpowiednio miękkie i soczyste. Dlaczego schabowe wychodzą twarde i co zrobić, aby były idealne? Podpowiadamy.

Jak zrobić, żeby schabowe nie wyszły twarde? Proste domowe triki na miękkie i soczyste kotlety | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego schabowe wychodzą twarde?

Polskie domy, w których przynajmniej raz w miesiącu nie przyrządza się kotletów schabowych, należą do mniejszości. Przygotowanie idealnego mięsa na obiad jest jednak sztuką, która udaje się nielicznym.

Początkujący kucharze często zastanawiają się, dlaczego schabowe wychodzą twarde. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być jednak różne w zależności od tego, czy robimy danie z kością, czy bez.

W pierwszym przypadku mięso na ogół dłużej zachowuje swą soczystość, jednak samo jego smażenie wymaga wzmożonej ostrożności. W drugim - wieprzowina może być nieco bardziej sucha, dlatego kluczem do sukcesu, poza obróbką termiczną, może okazać się również staranne marynowanie.

Sprawdź także: Jaka surówka do ziemniaków i schabowego? Wybierz najlepsze dodatki do kotletów

Co zrobić, żeby schabowy był miękki i soczysty?

Jedną z najważniejszych czynności, o których nie możemy zapominać, jest staranne rozbicie mięsa przed wrzuceniem na patelnię. Schab - przed smażeniem - najlepiej rozbić z obu stron metalowym tłuczkiem do mięsa, później doprawić solą i pieprzem i obtoczyć mięso w mące, jajku i domowej bułce tartej. Dzięki temu uzyskamy nie tylko soczyste mięso, ale i chrupiącą panierkę.

Jak smażyć kotleta schabowego tak, aby mięso było soczyste i miękkie? Przygotowane kotlety należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na smalcu. Ewentualnie na oleju rzepakowym, który jest zalecany zwłaszcza z uwagi na wysoką temperaturę dymienia.

Mięso smażymy przez około cztery minuty z każdej strony. Aby kotlety nie były zbyt kaloryczne, po przygotowaniu warto odsączyć z nich nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Domowe patenty na soczyste schabowe

Na tym jednak nie koniec, ponieważ istnieją również dwa inne domowe patenty na soczyste schabowe, które warto stosować.

Usuwanie żyłek

Jeżeli chcemy zapobiec kurczeniu się mięsa podczas smażenia, to po pokrojeniu schabu na około dwucentymetrowe plasterki powinniśmy ostrym nożem usunąć z niego chrząstki i żyłki.

Domowa marynata

Już wcześniej wspomnieliśmy, że powodem, dlaczego schabowe wychodzą twarde, może być brak ich wcześniejszego marynowania. Nie warto więc zapominać o tym kroku po rozbiciu. Tym bardziej że nie jest on czasochłonny. Mięso wystarczy jedynie włożyć na dwie godziny do naczynia z mlekiem i plastrami cebuli. Zawarty w nabiale kwas mlekowy pomaga rozkładać białka w mięsie i zmiękczać kolagen, dzięki czemu kotlet będzie bardziej kruchy. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Borowik amerykański - nowy grzyb w polskich lasach. Jak go rozpoznać? »

Przez miesiąc piła czternastogodzinny rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania »

Przysmak dzieciństwa wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 103

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 935

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1