Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Wielu Polaków decyduje się przygotować pyszną pieczeń podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Tylko jak upiec schab, żeby nie był suchy? Odkryj prosty przepis na wyjątkową marynatę do mięsa, która sprawia, że staje się ono miękkie, soczyste i aromatyczne.

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Marynata sprawi, że będzie wilgotny | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niestety schab to problematyczne mięso. Często, już na etapie zakupu w sklepie, musimy ocenić, czy jest miękkie i świeże, czy czasy świetności ma dawno za sobą. Jeśli uda nam się zdobyć dobrej jakości wyrób, wciąż nie mamy jeszcze stuprocentowej gwarancji, że pieczeń będzie udana. Mimo obróbki cieplnej może się stać gumowa, bez smaku i łykowata. Jak upiec schab, żeby był soczysty? Wypróbuj sprawdzony, domowy sposób.

Sprawdź także: Najlepsza marynata do kurczaka. Sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne

Jak upiec schab, żeby nie był suchy?

Pewnie znasz kilka metod na to, żeby schab nie był suchy. Można go na przykład faszerować składnikami, które zatrzymają wilgoć w mięsie (warzywa, suszone owoce, sery). Inną techniką jest moczenie go w mleku (stanie się miękki) lub obsmażenie na rozgrzanej patelni przed pieczeniem (woda zostanie zamknięta w środku). Nie bez znaczenia jest też temperatura i czas pieczenia - możemy rozpocząć od 200 stopni Celsjusza, by zmniejszyć ją za chwilę do 160-180. Mówi się też, że na jeden kilogram pieczenia przypada jedna godzina pieczenia

Marynata do schabu

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Wypróbuj wyjątkowej zaprawy, która sprawi, że mięso będzie odpowiednio i pysznie doprawione, a przede wszystkim bardzo soczyste. Wykorzystane składniki, jak np. ocet, wpływają na strukturę mięsa, czyniąc ją miękką. Zapamiętaj przepis na marynatę do schabu, bo zdecydowanie warto:

Składniki

  • kilogram schabu,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron,
  • sól i pieprz do smaku.

Do miski wlej olej, a następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp jeszcze przyprawy i dodaj ocet. Wymieszaj całość dokładnie, do połączenia się składników. Następnie nakłuj schab widelcem i natrzyj go marynatą tak, aby dostała się do nakłuć. Zostaw schab na całą noc w lodówce (w naczyniu żaroodpornym). 

Następnego dnia rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz przez pół godziny pod przykryciem. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne pół godziny. Pod koniec pieczenia marynatę można odlać do rondelka i zrobić z niej sos pieczeniowy. Wystarczy dodać dwie łyżki mąki. 

Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Używając takiej marynaty, masz pewność, że mięso wyjdzie soczyste i pełne smaku.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Desery Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...

Odsłon: 745

15 min
10
60 min
7
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0