Spis treści:
Niestety schab to problematyczne mięso. Często, już na etapie zakupu w sklepie, musimy ocenić, czy jest miękkie i świeże, czy czasy świetności ma dawno za sobą. Jeśli uda nam się zdobyć dobrej jakości wyrób, wciąż nie mamy jeszcze stuprocentowej gwarancji, że pieczeń będzie udana. Mimo obróbki cieplnej może się stać gumowa, bez smaku i łykowata. Jak upiec schab, żeby był soczysty? Wypróbuj sprawdzony, domowy sposób.
Sprawdź także: Jeśli jesz lub pijesz je codziennie, pamiętaj o tej ważnej zasadzie

Jak upiec schab, żeby nie był suchy?
Pewnie znasz kilka metod na to, żeby schab nie był suchy. Można go na przykład faszerować składnikami, które zatrzymają wilgoć w mięsie (warzywa, suszone owoce, sery). Inną techniką jest moczenie go w mleku (stanie się miękki) lub obsmażenie na rozgrzanej patelni przed pieczeniem (woda zostanie zamknięta w środku). Nie bez znaczenia jest też temperatura i czas pieczenia - możemy rozpocząć od 200 stopni Celsjusza, by zmniejszyć ją za chwilę do 160-180. Mówi się też, że na jeden kilogram pieczenia przypada jedna godzina pieczenia.
Marynata do schabu
Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Wypróbuj wyjątkowej zaprawy, która sprawi, że mięso będzie odpowiednio i pysznie doprawione, a przede wszystkim bardzo soczyste. Wykorzystane składniki, jak np. ocet, wpływają na strukturę mięsa, czyniąc ją miękką. Zapamiętaj przepis na marynatę do schabu, bo zdecydowanie warto:
Składniki
- kilogram schabu,
- 3-4 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
- 3 łyżeczki majeranku suszonego,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z winogron,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski wlej olej, a następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp jeszcze przyprawy i dodaj ocet. Wymieszaj całość dokładnie, do połączenia się składników. Następnie nakłuj schab widelcem i natrzyj go marynatą tak, aby dostała się do nakłuć. Zostaw schab na całą noc w lodówce (w naczyniu żaroodpornym).
Następnego dnia rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne pół godziny. Pod koniec pieczenia marynatę można odlać do rondelka i zrobić z niej sos pieczeniowy. Wystarczy dodać dwie łyżki mąki.
Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Używając takiej marynaty, masz pewność, że mięso wyjdzie soczyste i pełne smaku.
Zobacz także:
Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »
Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »
Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »