Ewa_Gotuje

Domowe syropy do herbaty na zimę. Nie tylko miód i cytryna!

Domowe syropy do herbaty to wyśmienity sposób, aby nieco urozmaicić sobie smak gorących napojów w sezonie jesienno-zimowym. Przy pomocy zaledwie kilku dodatkowych składników szybko wyczarujesz wyjątkowe połączenia, które na długo pozostaną w pamięci twoich gości. Na jakie składniki postawić?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesienne i zimowe wieczory są stworzone do tego, aby zrelaksować się przy kubku gorącej herbaty. Idealnym dodatkiem do niej będą domowe syropy do herbaty. Te zakupione w sklepie nigdy im nie dorównają – i dotyczy to zarówno smaku, jak i walorów odżywczych. Po jakie składniki warto sięgać, aby wyczarować wyjątkowe połączenia?  

Sprawdź także: Jej owoce poradzą sobie z problemami żołądkowymi. Nalewka szybko stawia na nogi

Dlaczego warto robić domowe syropy do herbaty na zimę? 

Większość z nas nie wyobraża sobie picia gorzkiej herbaty. Z kolei dodatek cukru nie jest najzdrowszym wyborem, aby urozmaicić jej smak. Dlatego w poszukiwaniu zdrowych rozwiązań warto postawić na domowe syropy do herbaty. Jaka jest ich przewaga nad tymi ze sklepu? 

Wielu osobom wydaje się, że dużo prościej jest wybrać gotowy produkt ze sklepowej półki. Jednak wówczas należy bacznie przeanalizować jego skład. Rzadko zdarza się, że jest on wartościowy i bazuje na prawdziwych owocach. Ponadto jakościowe produkty zazwyczaj są znacznie droższe.  

Wyjściem z powyższej sytuacji jest samodzielne przygotowanie domowego syropu do herbaty. Tego typu przetwory są naprawdę łatwe do przyrządzenia, nawet dla niedoświadczonego kucharza. Ich największym atutem jest pewny skład, ponieważ poszczególne komponenty i dodatki wybierasz własnoręcznie. I wreszcie – kompozycję smakową możesz dobrać według własnych upodobań. 

Domowy syrop do herbaty – miód, cytryna i imbir 

Miód i cytryna to połączenie idealne. Poza doskonałym smakiem składniki te wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, które docenimy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy jesteśmy szczególnie narażeni na rozwój infekcji, a miód i cytryna to duet wspomagający odporność. 

Miód to naturalny antybiotyk, który okazuje się nieoceniony we wzmacnianiu układu immunologicznego. Można z powodzeniem stosować go w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych objawiających się kaszlem i bólem gardła. Stanowi on źródło witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Dzięki temu może łagodzić wrzody żołądka, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawia funkcjonowanie mózgu i ułatwia zasypianie. Cytryna z kolei to obfite źródło antyoksydantów i kwasu askorbinowego. Podobnie jak miód, owoc ten wpływa w korzystny sposób na odporność.  

Ostatnim elementem przepisu na klasyczny syrop do herbaty jest imbir. Jest to kłącze o specyficznym, ostrym smaku i ogromnej prozdrowotnej mocy. Tym, co wyróżnia je na tle innych produktów, jest wysoka zawartość licznych witamin i składników mineralnych. Oprócz tego posiada ono olejek imbirowy, który niweluje skutki działania wolnych rodników. Imbir ma własności przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Może łagodzić ból, rozgrzewać, działać napotnie i przeciwgorączkowo. Zatem kłącze to świetnie sprawdzi się w okresach wzmożonej zachorowalności.  

Aby wykonać domowy syrop do herbaty z miodem i cytryną, potrzebne są dokładnie umyte owoce, ulubiony miód i słoiki. Jeśli chodzi o dodatki smakowe, możesz postawić na plasterki imbiru, świeże goździki, kardamon czy limonkę. Umieść plasterki cytryny warstwami w słoiku i zalej każdą z nich miodem. Tak przygotowane słoiczki szczelnie zamknij i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy, aby dodawać go do gorących napojów. Smacznego! 

Syrop malinowy domowej roboty 

Maliny to jedne z najbardziej aromatycznych i smacznych owoców. Sok z ich udziałem idealnie nadaje się do herbaty, jednak można go także wykorzystać jako dodatek do deserów i słodkich przekąsek.  

Maliny zawierają błonnik, witaminy C, A, E i K oraz te z grupy B, a także liczne składniki mineralne (magnez, potas, cynk, wapń, żelazo oraz fosfor). Dzięki obecności kwasu salicylowego i przeciwutleniaczy wspomagają one walkę z gorączką i przeziębieniem, stanowiąc naturalne remedium na przeziębienie.  

Syrop z malin można wykonać na kilka sposobów. W najprostszej wersji wystarczy zblendować świeże owoce, a na końcu dodać miód i sok z cytryny. Tak przyrządzony napitek można przechowywać w lodówce przez 14 dni. Inna receptura wymaga ugotowania malin zalanych wodą, a następnie ich przecedzenia. Do zlanego soku dosyp cukier i dolej trochę soku z cytryny, po czym doprowadź wszystko do wrzenia i przelej do słoików.  

Syrop z pomarańczy, cynamonu i goździków 

Pomarańcze, goździki i cynamon są przez wielu uważane za wyśmienitą kombinację smakową. Warto ją wypróbować z jeszcze jednego powodu – w tym połączeniu wzmacniają naturalną odporność organizmu i działają rozgrzewająco. Składniki te wykazują potencjał łagodzenia kataru i kaszlu, a także bólu gardła oraz mięśni. Goździki zawierają eugenol, który normalizuje poziom glukozy i lipidów we krwi, natomiast cynamon jest bogatym źródłem aldehydu cynamonowego i epikatechiny. 

Syrop pomarańczowy z cynamonem i goździkami można przygotować bardzo prosto. Zalej miodem cynamon i goździki w szklanym naczyniu, np. słoiku, i pozostaw je na tydzień w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu przelej miód przez drobne sitko i połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Inna receptura wymaga przygotowania plasterków pomarańczy, które ułożysz na dnie garnka. Zagotuj wszystkie komponenty, a po wystygnięciu przelej do czystych szklanych butelek. Tak przygotowany syrop przechowuj w lodówce.  

Syrop do herbaty z czarnego bzu 

Czarny bez to owoc o doskonale poznanym, zbawiennym wpływie na ludzki organizm. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, antocyjanów, saponin, glikozydów oraz sitosteroli świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie domowej kuracji wzmacniającej odporność. Wykazano, że owoce bzu mają działanie napotne, łagodzące gorączkę, wspomagają walkę organizmu z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Ponadto syrop z czarnego bzu ma działanie wykrztuśne. Jak go przyrządzić w domu? 

Przetwór na bazie powyższego surowca możesz wykonać na dwa sposoby – z udziałem owoców lub kwiatów. Jeśli dysponujesz tymi pierwszymi, umyj je, zasyp cukrem i zalej wodą tak, aby jej tafla zakrywała wszystkie składniki. Następnie gotuj całość do momentu, aż puszczą sok. Po przestudzeniu przecedź je i przelej do czystych butelek.  

Sok z kwiatów czarnego bzu wymaga podobnej obróbki termicznej co ten na bazie owoców. Umyj przygotowane kwiaty, zalej je wodą i zasyp cukrem. Zagotuj całość w głębszym garnku, a po przestudzeniu przecedź syrop i zlej go do słoiczków. Gotowy dodatek do herbaty może być przechowywany do 12 miesięcy w chłodnym miejscu, a po otwarciu powinien stać w lodówce. 

Zobacz także:

Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »

Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »

Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29771

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 177

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 893

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0