Spis treści:
- Tarnina - charakterystyka
- Tarnina - wartości odżywcze
- Tarnina - właściwości owoców
- Tarnina - właściwości nasion i kwiatów
- Co zrobić, żeby tarnina nie była kwaśna?
- Co zrobić z tarniny?
Tarnina nazywana jest także śliwą tarniną lub tarką. To roślina, która od dawna stosowana jest w medycynie naturalnej. Wiele osób o niej nie słyszało, choć tak naprawdę jest dość powszechna i można ją spotkać bardzo często w środowisku naturalnym.
Sprawdź także: „Złoto faraonów” obniża cholesterol i podnosi odporność. Ale nie jest dla każdego!
Charakterystyka tarniny
Tarnina to ciernisty krzew, który może osiągnąć wysokość trzech metrów. Należy do rodziny różowatych i w Polsce występuje przede wszystkim w środowisku naturalnym - głównie na skrajach lasów, na brzegach rzek, na łąkach czy na polanach. Gałęzie tarniny rozrastają się ku górze i na boki. Na jej pędach wyrastają długie ciernie, a liście są dość małe i owalne. Białe kwiaty występują jeszcze przed rozwinięciem liści.
Tarnina owocuje w okresie od października do grudnia. Wówczas wytwarza okrągłe pestkowce o ciemnoniebieskim kolorze. Wyglądem mogą przypominać borówki. Kwiaty tarniny zbierane są od kwietnia do maja. Najlepiej robić to w słoneczne dni, gdy opadnie rosa. Wilgotne kwiaty podczas suszenia mogą bowiem ciemnieć. Najlepiej suszyć je w temperaturze około 35 stopni Celsjusza. Ciemnogranatowe owoce tarniny zbierane są jesienią - w październiku i listopadzie.
Tarnina - wartości odżywcze
Czy wiesz, jak zdrowa jest tarnina? Wartości odżywcze zdecydowanie przemawiają za sięganiem po te owoce. W 100 g tarniny znajdują się zaledwie 54 kcal. Zawartość białka to 1,5 g, węglowodanów - 9 g. Owoce nie zawierają cholesterolu, za to niewielką ilość sodu i potasu.
Tarnina to doskonałe źródło beta-karotenu, wapnia, potasu, magnezu, fitosterolu, garbników, kwasów organicznych, pektyny oraz witamin z grupy B. Oczywiście nie brakuje w niej również witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera również sporą zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem. W owocach tarniny nie brakuje też błonnika pokarmowego, który wspomaga nasze trawienie.
Tarnina - właściwości owoców
Tarninę wykorzystuje się m.in. w leczeniu układu moczowego, żołądka czy biegunki. Wszystko to dzięki zawartości wspomnianych już garbników. To właśnie one stykając się z błoną śluzową jelit, wytwarzają nieprzepuszczalną błonkę, która zabezpiecza przed substancjami wywołującymi rozwolnienie.
Owoce terminy poleca się osobom w podeszłym wieku oraz dzieciom zmagającym się z przewlekłymi nieżytami jelit czy żołądka. Związki flawonowe, których w tarninie nie brakuje, obniżają ciśnienie krwi oraz stężenie tzw. „złego" cholesterolu. Jednocześnie podwyższają stężenie dobrego cholesterolu i uszczelniają naczynia włosowate. Ograniczają także tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dlatego owoce te poleca się przy miażdżycy, jak również w celu zapobiegania tej dolegliwości.
Zobacz: Pszenne placuszki z cukinią i śliwką
Tarnina - właściwości nasion i kwiatów
Z tarniny szczególnie polecane są owoce, ale nie można oczywiście zapomnieć o kwiatach i nasionach. Mogą łagodzić stany zapalne w drogach moczowych. Dlatego ich spożywanie poleca się przy leczeniu kamicy moczowej, pęcherza moczowego, stanów zapalnych, nerek, cewki moczowej czy skąpomoczu.
Nasze babcie wierzyły, że tarnina to lek, który „czyści krew”. Teoria ta wcale nie musi być nieprawdziwa. Tarnina zawiera bowiem flawonoidy, które przyspieszają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii razem z moczem. Dlatego spożywanie naparów z kwiatów tarniny zaleca się przy stosowaniu różnego rodzaju diet oczyszczających. Kwiaty mogą mieć działanie przeczyszczające - na szczęście bardzo łagodne.
Warto pamiętać, że nasiona pestek tarniny są trujące. Jeżeli spożyjemy je w małej ilości, to najprawdopodobniej doprowadzimy do zatrucia. W dużej ilości mogą porazić ośrodek oddechowy, a nawet doprowadzić do śmierci. W pestkach terminy znajduje się bowiem cyjanowodór, czyli kwas pruski. Dlatego nie rozgryzaj pestek tarniny! Jeżeli połkniesz je bez rozgryzania, to z pewnością ci nie zaszkodzą.
Co zrobić, żeby tarnina nie była kwaśna?
Owoce tarniny często słyną z tego, że są bardzo kwaśne. Rzeczywiście nie należy ich spożywać na surowo. Co zrobić, żeby tarnina nie była kwaśna? Warto pamiętać, że cierpki smak ulatuje po pierwszych przymrozkach albo po przemrożeniu owoców w zamrażalniku przez minimum 12 godzin. Po tym czasie można jeść te owoce na surowo, jak również wykorzystać je do różnego rodzaju przetworów. Można przyrządzić z nich dżemy, kompoty, galaretki, marmolady, nalewki, likiery czy wina.
Co zrobić z tarniny? Przepisy
Zastanawiasz się, co zrobić z tarniny? Przepisy na różnego rodzaju przysmaki z tej rośliny są bardzo powszechne. Sprawdź te szczególnie godne uwagi.
Dżem z tarniny
Co powiesz na dżem z tarniny? Jego przygotowanie jest dość proste:
Składniki
- 3 l owoców tarniny,
- pół szklanki wody,
- 1 kg cukru.
Owoce tarniny umyj i włóż do garnka. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i chwilę pogotuj na wolnym ogniu. Owoce muszą zmięknąć. Gorące owoce przetrzyj przez sitko, tak aby zostały tylko pestki. Do przecieru dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gorący dżemik wkładaj do małych słoiczków. Możesz je zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Przecieranie może wydawać się nieco czasochłonne, ale na pewno przyniesie pożądany efekt. Smacznego i na zdrowie!
Nalewka z tarniny - przepis
Pyszna nalewka z tarniny! Przepis zaprezentowany poniżej na pewno cię nie zawiedzie:
Składniki
- 1 kg owoców tarniny,
- pół litra spirytusu 96%,
- pół litra wódki 40%,
- 1 szklanka cukru.
Owoce opłucz, odsącz i zalej alkoholem. Trzymaj przez miesiąc w ciemnym i ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby wstrząsać miksturą co dwa, trzy dni. Zlej alkohol i wstaw całość do lodówki. Następnie owoce zasyp cukrem i przechowuj w cieple, aż utworzy się syrop. Następnie połącz go z alkoholem i odstaw. Po tygodniu przefiltruj i rozlej do buteleczek. Następnie poczekaj około trzech miesięcy. Po tym czasie nalewka będzie dojrzała i będzie można ją spożywać oczywiście w niewielkich ilościach.
Galaretka z tarniny - przepis
Jak myślisz - posmakuje ci galaretka z tarniny? Przepis znajdujący się poniżej na pewno cię zainteresuje:
Składniki
- 1 kg owoców tarniny,
- 1 kg jabłek,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- około 400 g cukru.
Owoce, tuż po zebraniu, musisz przemrozić w zamrażalniku przez około trzy dni. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą, aby przykryła owoce. Doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu, aż tarnina puści sok. Zajmie ci to około pół godziny. Umyte jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Nie musisz ich obierać. Dodaj do garnka z tarniną razem ze skórką z cytryny oraz sokiem.
Gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Duży durszlak umieść na dużej misce. Przełóż zawartość garnka z tarniną oraz jabłkami. Zostaw na kilka godzin do całkowitego przesączenia. Nie odciskaj ręcznie pulpy przez gazę, gdyż wtedy galaretka może być mętna. Odmierz sok i przelej do czystego garnka. Na każde pół litra soku dodaj około 400 g cukru. Mieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gotuj do czasu, aż zobaczysz, że galaretka zacznie się żelować. Oczywiście należy uważać, aby nie doprowadzić do karmelizacji cukru. Gdy zobaczysz, że galaretka jest gotowa, nałóż odrobinę na zimny talerzyk. Gdy zacznie szybko zastygać - będziesz mieć pewność, że ci się udało. Gorącą galaretkę przełóż do wyparzonych słoików.
Do czego używać tarniny? Podsumowanie
Już wiesz, do czego używać tarniny. Te zdrowe owoce i kwiaty sprawdzą się w wielu wydaniach. To świetny sposób na przygotowanie domowych przetworów właściwie po kosztach. Tarninę możesz zebrać bowiem podczas spaceru do lasu. Nie musisz za nią płacić. Wystarczą dodatki wspomniane w przepisach, by cieszyć się zdrowymi i pysznymi kulinariami.
Zobacz także:
Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »
Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka »
6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »