Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upalny dzień. Nie ma przy tym dużo pracy i nie trzeba długo gotować. Można ją podać z ryżem, makaronem, ziemniakami, a nawet kluskami czy plackami ziemniaczanymi. Pasuje do wszystkiego.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2841
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1975
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2841
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1975
Składniki
Pierś pokroić w kostkę. Przełożyć na większy talerz, lub do miski. Wsypać przyprawę gyros i czosnek granulowany, wymieszać tak żeby każdy kawałek mięsa był przyprawiony. Odstawić na około pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Do przyprawionych piersi wsypać łyżkę mąki, wymieszać, żeby mięso było obtoczone mąką. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć żeby się zeszkliła i dodać paprykę. Smażyć około 5 minut często mieszając. Następnie wsypać paprykę słodką i czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund.
W międzyczasie w osobnym naczyniu wymieszać wodę, śmietankę, passatę i sos sojowy. Wlać na patelnię i zagotować. Gotować 2-3 minuty i dodać podsmażone mięso. Przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut na małym gazie. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem według swojego smaku. Gotowe danie posypać koperkiem.