„Złoto faraonów” obniża cholesterol i podnosi odporność. Nie każdy może je jeść

Oleje wytwarzane z nasion mają w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Powinny znaleźć miejsce w codziennej diecie każdego z nas. Czarnuszka to roślina, którą zalicza się do superfoods, czyli żywności o leczniczym działaniu, wspierającym organizm. Sprawdź, na co pomaga olej z czarnuszki i jak go stosować.

Dobroczynne wartości odżywcze i właściwości oleju z czarnuszki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarnuszka to roślina, która znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie wykorzystywali ją jako środek leczniczy, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, a co więcej łagodzi ból. Obecnie stosuje się ją zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i medycynie naturalnej. Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? Kto powinien go stosować, a dla kogo nie jest wskazane stosowanie oleju z czarnuszki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź: Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lniane. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz

Co to jest czarnuszka?

Roślina o niebieskich kwiatach oraz czarnych, niewielkich nasionach, które mają wielką moc, to właśnie czarnuszka. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że mogą one wyleczyć niemal, każdą chorobę, dlatego była produktem niezwykle cennym. Niektórzy olej z czarnuszki nazywają „złotem faraonów”, ponieważ jak głoszą legendy, flakonik ze złotym płynem został znaleziony w grobowcu samego Tutenchamona. Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Można dodawać je zarówno do pieczywa, wypieków, mięs, jak i sałatek. Prawdopodobnie przywędrowała do nas z Turcji lub Iraku.

Olej z czarnuszki - właściwości

Czarnuszka jest rośliną bogatą w wiele cennych właściwości. W oleju z czarnuszki znajdziesz witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, sód czy wapń. W jego składzie znajduje się, aż 85 proc. składu to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-6 oraz omega-9, dzięki czemu obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne - dzięki zawartości tymochinonu, wykorzystuje się go przy reumatyzmie oraz zapaleniu stawów. Ma także właściwości  przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Natomiast, dzięki właściwościom antybakteryjnym, pomaga zwalczać infekcje.

Olej z czarnuszki ma także właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze - pomaga pozbyć się z przewodu pokarmowego pasożytów takich jak tasiemce czy owsiki. Co więcej, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, działa łagodząco na błonę śluzową żołądka.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Działanie oleju z czarnuszki jest niezwykle szerokie, między innymi pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera produkcję insuliny.

Stosowanie oleju z czarnuszki poleca się osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego, m.in. wrzody. Ma działanie ochronne na ściany żołądka, a także łagodzi podrażnienia oraz pomagają w regeneracji błony śluzowej. Jeśli na co dzień przyjmujesz dużo leków, warto włączyć do diety olej z czarnuszki, ponieważ wspiera on prawidłową pracę wątroby i nerek.

Korzystnie wpływa również na różnego rodzaju alergie, zarówno skórne, jak i np. astmę alergiczną - pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy, takie jak świszczący oddech, czy napady uporczywego kaszlu.

Olej z czarnuszki pomaga również w stanach przeziębienia i grypy. Ma działanie immunomodulujące, wspiera produkcję komórek odpornościowych. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zwalcza katar i kaszel, a nawet jest zalecany przy zapaleniu oskrzeli - ponieważ pomaga rozrzedzić gęstą wydzielinę.

Co więcej, olej z czarnuszki wpływa pozytywnie na układ nerwowy, ma działanie przeciwdepresyjne - działa odprężająco oraz wspiera procesy myślowe. Niektórzy zalecają go jako profilaktykę choroby Alzheimera.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki z powodzeniem możesz wykorzystać w codziennych przepisach. Jeśli jednak chcesz zastosować kurację z oleju z czarnuszki,odpowiednią dawką dla osoby dorosłej będzie około pięciu mililitrów oleju dziennie. Możesz, więc codziennie spożywać jedną lub dwie łyżeczki oleju, najlepiej do posiłku. Dzieci również mogą pić olej z czarnuszki. Możesz podawać swojemu maluchowi pół łyżeczki dziennie od czwartego roku życia - wraz z jego wzrostem, zwiększając dawkę do łyżeczki.

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania

Chociaż nasiona, jak i olej z czarnuszki są bardzo zdrowe, nie każdy może je spożywać. Nie poleca się go stosować przez kobiety w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Ostrożnie powinny używać go także osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się do sałatek, surówek oraz różnego rodzaju sosów i dressingów. Można dodać go do past warzywnych, hummusów, a także na styl śródziemnomorski zamoczyć w nim pieczywo. Najlepiej stosować olej tłoczony na zimno, będzie miał najwięcej wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie. Warto pamiętać, że taki olej z czarnuszki należy spożywać na zimno, nie nadaje się on do smażenia.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni? Oto kilka przepisów naszych użytkowników.

 

1. Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

 Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką Zobacz przepis

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kajzerki z czarnuszką

 Kajzerki z czarnuszką Zobacz przepis

Kajzerki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rogaliki z czarnuszką

 Rogaliki z czarnuszką Zobacz przepis

Rogaliki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chlebek z czarnuszką

 Chlebek z czarnuszką Zobacz przepis

Chlebek z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Hummus z czarnuszką

 Hummus z czarnuszką Zobacz przepis

Hummus z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cebularze z czarnuszką

 Cebularze z czarnuszką Zobacz przepis

Cebularze z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Żółty ser z czarnuszką

 Żółty ser z czarnuszką Zobacz przepis

Żółty ser z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gulasz z dynią i czarnuszką

 Gulasz z dynią i czarnuszką Zobacz przepis

Gulasz z dynią i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Naleśniki z sałatą i czarnuszką

 Naleśniki z sałatą i czarnuszką Zobacz przepis

Naleśniki z sałatą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Grissini z fetą i czarnuszką

 Grissini z fetą i czarnuszką Zobacz przepis

Grissini z fetą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 105

wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 103

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1823

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1