Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki to samo zdrowie, a z dodatkiem czarnuszki stają się jeszcze lepsze!
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17107
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2480
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4659
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1854
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17107
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2480
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4659
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1854
Składniki
Do dużej miski skruszyć drożdże, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie zalać połową szklanki ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na ok. kwadrans do wyrośnięcia. Następnie wsypać obie mąki, sól, resztę ciepłego mleka, jaja i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, które powinno być jednolite i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 20 kulek. Z każdej robimy wałek o długości ok. 15-20 cm i z jednego końca robimy supełek, a drugi koniec zawijamy pod spód. Pozostawiamy do napuszenia na ok. 25-30 min.
Jajo mieszamy ze śmietaną na jednolitą "polewę". Wyrośnięte bułeczki smarujemy "polewą" i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!