Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-11-2017
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 51
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 13
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5058
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 115
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 51
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 13
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5058
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 115
Składniki
Łososia pozbawiamy skóry, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy olej, sos sojowy i mód z kasztanów (możemy użyć innego wyrazistego miodu). Ryby zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).
Zamarynowane kawałki łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy ryby ziarnami sezamu i czarnuszki, a przez podaniem posiekanym świeżym koperkiem. Łososia podajemy z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)