Do góry

Dania główne Przepis na:

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

Przepis dnia 2017-11-02
Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 974 Ocena: 26482

Dodano:

Odsłon: 7156

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)

Składniki

  • filet z łososia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu z kasztanów
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ziarna sezamu
  • ziarna czarnuszki
  • świeży koperek
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy olej, sos sojowy i mód z kasztanów (możemy użyć innego wyrazistego miodu). Ryby zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).

  2. Zamarynowane kawałki łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy ryby ziarnami sezamu i czarnuszki, a przez podaniem posiekanym świeżym koperkiem. Łososia podajemy z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń