Do góry

Przekąski Przepis na:

Grissini z fetą i czarnuszką

Grissini z fetą i czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 2333

Dodano:

Odsłon: 4646

Chrupiące paluszki grissini świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Będą świetne na sucho i z dipem.

Składniki

  • Mąka tortowa - 200g + do obsypywania stolnicy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże świeże - 20g
  • Letnia woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Ser feta - 100g
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone płatki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1 szt (do smarowania grissini)
  • Tłuszcz do nasmarowania blaszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grissini z fetą i czarnuszką

Przygotowanie

  1. Z tej porcji wyszło mi 16 długich grissini.

    Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Potem mieszamy z resztą mąki, solą i oliwą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie dodajemy pokruszoną fetę, czarnuszkę i chilli i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut.

    Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 4mm, obficie posypując mąką. Kroimy w paski ok 1cm - 1,5cm, im grubsze tym grubsze będą grissini. Każdy pasek rolujemy (na dwóch końcach kładziemy dłonie - jedną przesuwamy do góry a drugą w dół).

  2. Na nasmarowanej blaszce wykładamy paluszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut.

    Pieczemy w 190 stopniach w termoobiegu 15-17 minut, w zależności od grubości.

    Paluchy muszą wyschnąć (ja układałam je na drewnianej desce) i podsuszyć się - najlepiej całą noc. U mnie duża część została zjedzona od razu po wyjęciu z piekarnika, ale następnego dnia są zdecydowanie lepsze!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń