Do góry

Przekąski Przepis na:

cebularze z czarnuszką

cebularze z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 7610

Dodano:

Odsłon: 3837

Te placki na pewno każdy lubi :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 średnie cebule, sól, pieprz
  • olej do podsmażenia, czarnuszka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cebularze z czarnuszką

Przygotowanie

  1. 100 ml. mleka wymieszać z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masa znacznie zwiększy swoja objętość. Po tym czasie dodać resztę mleka, mąki, sól i olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Tym razem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
    1 i 1/2 godziny.

    W tym czasie obieramy 3 średnie cebule, które należy zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć.

    Ciasto wyjąc z miski, Zagnieść dwie minuty, podzielić na 10 równych kawałków. Formować placki za pomocą wałka. W środku umieścić cebulkę.
    Piec 20 minut w 160*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń