Dania jednogarnkowe

Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lniane. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz

Nie od dziś wiadomo, że w naturze drzemie moc dobroczynnych wartości odżywczych. Dlatego codzienną dietę warto urozmaicić prozdrowotnymi nasionami. Dziś przyjrzymy się bliżej babce płesznik, której niewielkie ziarenka kryją w sobie samo zdrowie, a dodatkowo pomagają schudnąć! Sprawdź, jakie zastosowanie w kuchni ma babka płesznik.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babka płesznik znana jest również pod nazwą „pchle ziarna”. Przywędrowała do nas z okolic basenu Morza Śródziemnego, uprawiana jest także w Afryce i Azji. Najcenniejsze w tej roślinie są niewielkie, brązowe ziarenka, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma babka płesznik, dlaczego poleca się ją na odchudzanie i jak można zastosować ją w kuchni.

Sprawdź także: Orzech włoski – król jesieni. Zrób zapasy, a twoje dania będą wyjątkowe!

Babka płesznik – wartości odżywcze

W nasionach babki płesznik znajduje się mnóstwo wartościowych substancji odżywczych. Jest źródłem błonnika pokarmowego, garbników oraz steroli roślinnych. W 100 g babki płesznik znajduje się 85 kcal.

Babka płesznik często porównywana jest do siemienia lnianego, ponieważ posiada podobne wartości odżywcze. Co ciekawe, w 100 g nasion lnu znajduje się około 27 g błonnik, podczas gdy w takiej samej ilości babki płesznik jest go, aż 68 g.

Babka płesznik – właściwości

Roślina ta świetnie zadba o zdrowie układu pokarmowego. Duża zawartość błonnika wspiera procesy trawienne oraz zapobiega zaparciom – poprawia perystaltykę jelit. Dodatkowo nasiona babki płesznik działają osłonowo na układ pokarmowy, dlatego świetnie sprawdzą się dla osób, które borykają się z problemami żołądkowymi, np. nadkwasotą, wrzodami, czy refluksem. Ma również działanie wspierające mikroflorę jelitową.

Co więcej, warto mieć ją w swojej kuchni w sezonie jesienno-zimowym, kiedy organizm w szczególności jest narażony na przeziębienie i grypę. Babka płesznik pomaga złagodzić kaszel oraz będzie działała wykrztuśnie. Ma również działanie przeciwwirusowe oraz wspierające odporność.

Babka płesznik jest polecana również osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy – przyspiesza przemianę materii oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów. Warto dodawać nasiona babki płesznik do codziennych posiłków, ponieważ sprawi, że dłużej będziesz czuć się syty. To również świetny sposób na to, by uniknąć podjadania.

Jeśli borykasz się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu lub cukru we krwi, również możesz sięgnąć po babkę płesznik. Ponadto korzystnie wpływa na kondycję skóry. Można stosować ją również zewnętrznie, działa nawilżająco, przeciwzapalnie, łagodzi swędzenie oraz przyspiesza gojenie się ran. Można stosować ją w przypadku trądziku, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry.

Jak spożywać nasiona babki płesznik?

Z nasion babki płesznik można przygotować kleik, wystarczy zmieszać kilka łyżek ziaren z ciepłą wodą. Warto dodawać je także do codziennych posiłków. Bardzo łatwo przemycisz je do śniadań na słodko, np. jogurtu z musli czy owocowych koktajli. Możesz także wrzucić je do domowego pieczywa czy wypieków.  

Kleik z babki płesznik warto spożywać przed śniadaniem lub przed posiłkiem. Dwie łyżeczki nasion zalej ciepłą wodą, odczekaj minimum 15 minut. Podczas stosowania kuracji, warto pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody, co najmniej osiem szklanek dziennie.

Babka płesznik – zastosowanie w kuchni

Zastanawiasz się, co można zrobić z babki płesznik? Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym zadbasz o zdrowe jelita oraz wspomożesz proces zrzucania zbędnych kilogramów.

Chleb zmieniający życie

Do najpopularniejszych przepisów z użyciem babki płesznik, należy receptura na chleb zmieniający życie. To pieczywo, które składa się z samych ziaren, jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Do jego przygotowania, będziesz potrzebować: 135 g ziaren słonecznika, 145 g płatków owsianych, 90 g siemienia lnianego, 40 g nasion babki płesznik, łyżeczkę soli, łyżkę miodu, trzy łyżki masła klarowanego, 350 ml wody.

Wszystkie nasiona oraz orzechy umieść w misce, dodaj sól i wymieszaj. Do drugiej miski wlej wodę, dołóż masło klarowane oraz miód – połącz składniki, a następnie dodaj do ziaren. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do silikonowej keksówki wysmarowanej masłem. Uklep je łyżką, zawiń folią i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie piecz w 180 stopniach przez 20 minut, następnie wyjmij chleb,  ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kolejne 30 do 40 minut.        

Koktajl owocowy z babką płesznik

Zdarzają ci się dni, kiedy brakuje ci czasu na przyrządzenie śniadania? Wówczas możesz wykorzystać przepis na ten zdrowy i pyszny koktajl. Będzie to również świetna opcja, którą możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. To jakie owoce do niego dodasz, zależy wyłącznie od ciebie. Przygotuj: 130 g mrożonych truskawek – mogą być to również maliny, jagody, czy borówki, małego banana, 150 g jogurtu wysokobiałkowego, dwie łyżeczki nasion babki płesznik. Opcjonalnie łyżeczka miodu oraz napój roślinny lub mleko – jeśli koktajl będzie zbyt gęsty.

Wykonanie tego zdrowego śniadania jest banalnie proste. Banana, mrożone owoce, jogurt oraz nasiona babki płesznik zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj mleko lub napój roślinny. Przygotowane smoothie możesz także dosłodzić miodem.

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 34

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 20

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2095

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9