Dania jednogarnkowe

Orzech włoski – król jesieni. Zrób zapasy, a twoje dania będą wyjątkowe!

Nie od dziś wiadomo, że orzech włoski to ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Trudno się temu dziwić – w końcu stanowi on prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Kto powinien jeść orzechy włoskie i w jakiej formie warto je spożywać?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Trudno jest znaleźć bardziej prozdrowotne składniki niż orzechy – uchodzą one za obfite źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również ogromną uniwersalnością – można spożywać je solo i dodawać do rozmaitych potraw, włączając w to desery, napoje i wytrawne dania.

Jakie działanie na organizm wykazuje orzech włoski? Kto powinien po niego sięgać, a dla kogo nie jest on wskazany? I jak przechowywać orzechy włoskie, żeby jak najdłużej zachowały swoje właściwości? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu! 

 Sprawdź także: „Indyjski piasek” do ciast rogali i sałatek. W mig zbije wysoki cholesterol!

Orzech włoski – wartości odżywcze  

Ile kalorii zawiera i co dokładnie w sobie kryje orzech włoski? Wartości odżywcze w 100 g tego produktu kształtują się mniej więcej następująco:  

  • Wartość energetyczna: 654 kcal; 
  • Białko: 15 g; 
  • Tłuszcze: 65 g; 
  • Węglowodany: 13 g; 
  • Błonnik: 6,5 g; 
  • Witamina B1: 0,34 mg; 
  • Witamina B2: 0,15 mg; 
  • Witamina B3: 1,12 mg; 
  • Witamina B6: 0,53 mg; 
  • Witamina B9: 98 µg; 
  • Witamina A: 20 IU; 
  • Witamina C: 1,3 mg; 
  • Witamina E: 0,70 mg; 
  • Witamina K: 2,7 µg;  
  • Żelazo: 2,90 mg; 
  • Wapń: 98 mg; 
  • Potas: 440 mg; 
  • Magnez: 158 mg; 
  • Cynk: 3,09 mg.  

Orzech włoski – właściwości  

Jakie działanie na organizm wykazuje orzech włoski? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne! Jej regularne stosowanie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych, wzmacnia naczynia krwionośne, a także poprawia mikrobiom jelit. Ponadto obecne w niej substancje korzystnie wpływają na płodność, hamują namnażanie się wolnych rodników, usprawniają pracę mózgu, polepszają kondycję skóry i włosów, a do tego wykazują cechy przeciwnowotworowe.

Należy podkreślić, że – pomimo sporej kaloryczności – orzechy włoskie nie przyczyniają się bezpośrednio do wzrostu wagi. Wręcz przeciwnie – skutecznie zaspokajają głód i tym samym zmniejszają zachcianki na słone i słodkie przysmaki, co pozwala zachować masę ciała w normie.  

Kto powinien jeść orzechy włoskie 

Kto powinien jeść orzechy włoskie? W grupie osób, dla których są one szczególnie wskazane, znajdują się m.in. weganie i wegetarianie pragnący podbić ilość białka w swojej diecie. Co więcej – ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – powinny sięgać po nie przyszłe mamy.  Oczywiście, jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Orzechy włoskie warto wdrożyć także do jadłospisu dzieci i osób starszych.  

Kto powinien unikać orzechów włoskich 

Głównym przeciwwskazaniem do ich spożywania jest nietolerancja lub alergia pokarmowa. Niestety orzechy uchodzą za silne alergeny, które w przypadku uczulenia mogą wywołać takie objawy jak wysypka, egzema, świąd i zaczerwienienie skóry, obrzęk ust, języka i przełyku oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, ból brzucha, mdłości i wymioty.  

Jak przechowywać orzechy włoskie?  

Aby orzechy zachowały swój smak i właściwości, należy zapewnić im odpowiednie warunki. Pamiętaj, że są one obfitym źródłem tłuszczu, który dość szybko jełczeje. Zdecydowanie najlepszym wyborem są nasiona w łupinach, a nie łuskane – te ostatnie często wysychają lub pojawia się na nich pleśń. Zatem jak przechowywać orzechy włoskie, żeby uniknąć powyższych problemów? Niezależnie od tego, czy posiadają one skorupkę, czy są jej pozbawione, trzymaj je w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej bez dostępu powietrza. Warto podkreślić, że najdłużej nadają się do spożycia po zamrożeniu.  

Co można zrobić z orzechów włoskich? 

Niewątpliwym atutem orzechów włoskich jest ich ogromna uniwersalność – ich smak i konsystencja sprawiają, że doskonale sprawdzają się one w rozmaitych daniach, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Co można zrobić z orzechów włoskich? Nalewka i ciasto to tylko dwie z licznych opcji, jakie masz do dyspozycji!  

Prażone orzechy 

Prażenie orzechów to zabieg, który ma na celu jeszcze bardziej uwydatnić ich smak i aromat, a także pozbawić je charakterystycznej goryczki, która nie każdemu odpowiada. Możesz uprażyć je na dwa sposoby – przy użyciu patelni lub piekarnika. Wybierasz pierwszą metodę? Zatem rozgrzej dobrze patelnię i umieść na niej porcję orzechów – oczywiście bez dodatkowego tłuszczu. Obróbka termiczna powinna trwać do momentu, aż nasiona równomiernie się zarumienią – w międzyczasie należy je regularnie mieszać, żeby się nie przypaliły. Jeśli chodzi o piekarnik, wystarczy rozgrzać go do 180 stopni, wstawić blachę z równomiernie rozłożonymi orzechami i piec je przez pięć-siedem minut. 

Ciasta z orzechami włoskimi 

Orzechy włoskie to kluczowy element wielu popularnych ciast. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez nich makowca, miodownika, keksu czy mazurka. Niektórzy dodają je również do ciasta marchewkowego, bananowca, brownie, a nawet szarlotki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z nich typowo orzechowy wypiek – przyda ci do tego m.in. masło, ulubiona czekolada, serek mascarpone, śmietana 30%, herbatniki oraz mleko.  

Sałatki z orzechami włoskimi 

Co można zrobić z orzechów włoskich? Na przykład pyszną i pożywną sałatkę! Aby ją wyczarować, możesz sięgnąć po dowolne składniki – idealnym wyborem będą świeże lub suszone pomidory, sałata, czosnek, mozzarella oraz szynka parmeńska. Inne komponenty, które warto wziąć pod uwagę, to buraki, kurczak oraz owoce, w tym ananas, gruszki i truskawki. Jeśli chcesz, żeby twoja sałatka była bardziej sycąca, możesz przyrządzić ją na bazie kaszy lub makaronu. 

Sery pleśniowe 

Orzechy włoskie doskonale łączą się z serami pleśniowymi – jeśli nie natkniesz się na nie w sklepie, możesz kupić obydwa produkty oddzielnie i zaserwować je w formie koreczków. Nadziej ich kawałki na wykałaczki i dodaj do nich owocowy akcent, np. w postaci gruszki. Co ciekawe, można przygotować z nich także aromatyczny dip – wystarczy zmiksować ser pleśniowy i zmielone orzechy z jogurtem naturalnym, miodem oraz solą i pieprzem 

Nalewka z orzechów włoskich 

Nalewka z orzechów włoskich, zwana orzechówką, znana jest nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Niegdyś nasze babcie często stosowały ją jako naturalny lek na zatrucia pokarmowe, biegunkę, niestrawność, nudności, wymioty, zgagę, nadciśnienie, podwyższony cholesterol oraz pasożyty przewodu pokarmowego.  

Do przyrządzenia nalewki potrzebujesz zaledwie trzech elementów, tj. zielonych orzechów włoskich, cukru oraz rozcieńczonej wódki lub spirytusu. Pierwsze, co musisz zrobić, to opłukać i osuszyć orzechy, pokroić je w ćwiartki i wrzucić do dużego słoika. Zasyp je cukrem, zakręć naczynie i odstaw je na ok. dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu dolej alkohol – po czterech-sześciu tygodniach ponownego leżakowania przecedź zawartość słoika do szklanej butelki. Smacznego!  

Sprawdź także, jakie przepisy z orzechami włoskimi przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Halibut pieczony z orzechami włoskimi

 Halibut pieczony z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Halibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi

 Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bananowe muffiny z orzechami włoskimi

 Bananowe muffiny z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Bananowe muffiny z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Muffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami włoskimi

 Muffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Muffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi

 Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi

 Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi

 Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi

 Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi

 Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jogurtowa tarta z jabłkami i orzechami włoskimi

 Jogurtowa tarta z jabłkami i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Jogurtowa tarta z jabłkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Makaron spaghetti z włoskimi orzechami

 Makaron spaghetti z włoskimi orzechami Zobacz przepis

Makaron spaghetti z włoskimi orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Ciasteczka z orzechami

 Ciasteczka z orzechami Zobacz przepis

Ciasteczka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 34

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 20

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2095

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9