Spis treści:
- Orzech włoski – wartości odżywcze
- Orzech włoski – właściwości
- Kto powinien jeść orzechy włoskie?
- Kto powinien unikać orzechów włoskich?
- Co można zrobić z orzechów włoskich?
Trudno jest znaleźć bardziej prozdrowotne składniki niż orzechy – uchodzą one za obfite źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim ciele. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również ogromną uniwersalnością – można spożywać je solo i dodawać do rozmaitych potraw, włączając w to desery, napoje i wytrawne dania.
Jakie działanie na organizm wykazuje orzech włoski? Kto powinien po niego sięgać, a dla kogo nie jest on wskazany? I jak przechowywać orzechy włoskie, żeby jak najdłużej zachowały swoje właściwości? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!
Sprawdź także: „Indyjski piasek” do ciast rogali i sałatek. W mig zbije wysoki cholesterol!
Orzech włoski – wartości odżywcze
Ile kalorii zawiera i co dokładnie w sobie kryje orzech włoski? Wartości odżywcze w 100 g tego produktu kształtują się mniej więcej następująco:
- Wartość energetyczna: 654 kcal;
- Białko: 15 g;
- Tłuszcze: 65 g;
- Węglowodany: 13 g;
- Błonnik: 6,5 g;
- Witamina B1: 0,34 mg;
- Witamina B2: 0,15 mg;
- Witamina B3: 1,12 mg;
- Witamina B6: 0,53 mg;
- Witamina B9: 98 µg;
- Witamina A: 20 IU;
- Witamina C: 1,3 mg;
- Witamina E: 0,70 mg;
- Witamina K: 2,7 µg;
- Żelazo: 2,90 mg;
- Wapń: 98 mg;
- Potas: 440 mg;
- Magnez: 158 mg;
- Cynk: 3,09 mg.
Orzech włoski – właściwości
Jakie działanie na organizm wykazuje orzech włoski? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne! Jej regularne stosowanie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych, wzmacnia naczynia krwionośne, a także poprawia mikrobiom jelit. Ponadto obecne w niej substancje korzystnie wpływają na płodność, hamują namnażanie się wolnych rodników, usprawniają pracę mózgu, polepszają kondycję skóry i włosów, a do tego wykazują cechy przeciwnowotworowe.
Należy podkreślić, że – pomimo sporej kaloryczności – orzechy włoskie nie przyczyniają się bezpośrednio do wzrostu wagi. Wręcz przeciwnie – skutecznie zaspokajają głód i tym samym zmniejszają zachcianki na słone i słodkie przysmaki, co pozwala zachować masę ciała w normie.
Kto powinien jeść orzechy włoskie?
Kto powinien jeść orzechy włoskie? W grupie osób, dla których są one szczególnie wskazane, znajdują się m.in. weganie i wegetarianie pragnący podbić ilość białka w swojej diecie. Co więcej – ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – powinny sięgać po nie przyszłe mamy. Oczywiście, jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Orzechy włoskie warto wdrożyć także do jadłospisu dzieci i osób starszych.
Kto powinien unikać orzechów włoskich?
Głównym przeciwwskazaniem do ich spożywania jest nietolerancja lub alergia pokarmowa. Niestety orzechy uchodzą za silne alergeny, które w przypadku uczulenia mogą wywołać takie objawy jak wysypka, egzema, świąd i zaczerwienienie skóry, obrzęk ust, języka i przełyku oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, ból brzucha, mdłości i wymioty.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Aby orzechy zachowały swój smak i właściwości, należy zapewnić im odpowiednie warunki. Pamiętaj, że są one obfitym źródłem tłuszczu, który dość szybko jełczeje. Zdecydowanie najlepszym wyborem są nasiona w łupinach, a nie łuskane – te ostatnie często wysychają lub pojawia się na nich pleśń. Zatem jak przechowywać orzechy włoskie, żeby uniknąć powyższych problemów? Niezależnie od tego, czy posiadają one skorupkę, czy są jej pozbawione, trzymaj je w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej bez dostępu powietrza. Warto podkreślić, że najdłużej nadają się do spożycia po zamrożeniu.
Co można zrobić z orzechów włoskich?
Niewątpliwym atutem orzechów włoskich jest ich ogromna uniwersalność – ich smak i konsystencja sprawiają, że doskonale sprawdzają się one w rozmaitych daniach, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Co można zrobić z orzechów włoskich? Nalewka i ciasto to tylko dwie z licznych opcji, jakie masz do dyspozycji!
Prażone orzechy
Prażenie orzechów to zabieg, który ma na celu jeszcze bardziej uwydatnić ich smak i aromat, a także pozbawić je charakterystycznej goryczki, która nie każdemu odpowiada. Możesz uprażyć je na dwa sposoby – przy użyciu patelni lub piekarnika. Wybierasz pierwszą metodę? Zatem rozgrzej dobrze patelnię i umieść na niej porcję orzechów – oczywiście bez dodatkowego tłuszczu. Obróbka termiczna powinna trwać do momentu, aż nasiona równomiernie się zarumienią – w międzyczasie należy je regularnie mieszać, żeby się nie przypaliły. Jeśli chodzi o piekarnik, wystarczy rozgrzać go do 180 stopni, wstawić blachę z równomiernie rozłożonymi orzechami i piec je przez pięć-siedem minut.
Ciasta z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie to kluczowy element wielu popularnych ciast. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez nich makowca, miodownika, keksu czy mazurka. Niektórzy dodają je również do ciasta marchewkowego, bananowca, brownie, a nawet szarlotki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z nich typowo orzechowy wypiek – przyda ci do tego m.in. masło, ulubiona czekolada, serek mascarpone, śmietana 30%, herbatniki oraz mleko.
Sałatki z orzechami włoskimi
Co można zrobić z orzechów włoskich? Na przykład pyszną i pożywną sałatkę! Aby ją wyczarować, możesz sięgnąć po dowolne składniki – idealnym wyborem będą świeże lub suszone pomidory, sałata, czosnek, mozzarella oraz szynka parmeńska. Inne komponenty, które warto wziąć pod uwagę, to buraki, kurczak oraz owoce, w tym ananas, gruszki i truskawki. Jeśli chcesz, żeby twoja sałatka była bardziej sycąca, możesz przyrządzić ją na bazie kaszy lub makaronu.
Sery pleśniowe
Orzechy włoskie doskonale łączą się z serami pleśniowymi – jeśli nie natkniesz się na nie w sklepie, możesz kupić obydwa produkty oddzielnie i zaserwować je w formie koreczków. Nadziej ich kawałki na wykałaczki i dodaj do nich owocowy akcent, np. w postaci gruszki. Co ciekawe, można przygotować z nich także aromatyczny dip – wystarczy zmiksować ser pleśniowy i zmielone orzechy z jogurtem naturalnym, miodem oraz solą i pieprzem.
Nalewka z orzechów włoskich
Nalewka z orzechów włoskich, zwana orzechówką, znana jest nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Niegdyś nasze babcie często stosowały ją jako naturalny lek na zatrucia pokarmowe, biegunkę, niestrawność, nudności, wymioty, zgagę, nadciśnienie, podwyższony cholesterol oraz pasożyty przewodu pokarmowego.
Do przyrządzenia nalewki potrzebujesz zaledwie trzech elementów, tj. zielonych orzechów włoskich, cukru oraz rozcieńczonej wódki lub spirytusu. Pierwsze, co musisz zrobić, to opłukać i osuszyć orzechy, pokroić je w ćwiartki i wrzucić do dużego słoika. Zasyp je cukrem, zakręć naczynie i odstaw je na ok. dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu dolej alkohol – po czterech-sześciu tygodniach ponownego leżakowania przecedź zawartość słoika do szklanej butelki. Smacznego!
Sprawdź także, jakie przepisy z orzechami włoskimi przygotowali nasi użytkownicy.
1. Halibut pieczony z orzechami włoskimi
Zobacz przepisHalibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Muffiny drobiowe z orzechami włoskimi
Zobacz przepisMuffiny drobiowe z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bananowe muffiny z orzechami włoskimi
Zobacz przepisBananowe muffiny z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Muffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami włoskimi
Zobacz przepisMuffinki rabarbarowe z rodzynkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi
Zobacz przepisChlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi
Zobacz przepisJesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Zobacz przepisŚledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi
Zobacz przepisMakaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi
Zobacz przepisCiasteczka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jogurtowa tarta z jabłkami i orzechami włoskimi
Zobacz przepisJogurtowa tarta z jabłkami i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Makaron spaghetti z włoskimi orzechami
Zobacz przepisMakaron spaghetti z włoskimi orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Ciasteczka z orzechami
Zobacz przepisCiasteczka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: