Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117824
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3076
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1985
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1474
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117824
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8276
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3076
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1985
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1474
Składniki
Wychodzi 21 ciastek. Foremka w kształcie kwiatka 6 cm. Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej. Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę. Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.
Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia. Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem. Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.