Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2016
Wygląda przepięknie, smakuje wybornie i robi wrażenie na wszystkich!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty Orzechy włoskie wrzuć do misy blendera i krusz do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możesz także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem. Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę, cukier puder, rozdrobnione orzechy oraz sól. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne jajko. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem, oprószyć mąką i rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica formy do tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło. Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do wstępnego podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i odstaw ciasto do przestygnięcia na 15-20 minut.
ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty Zetrzyj skórkę z połowy cytryny na tarce o drobnych oczkach, a następnie wyciśnij z niej sok. Jeśli zamierzasz udekorować swoją tartę jabłkami przypominającymi kształtem róże, musisz wykazać się odrobiną precyzji i cierpliwości. Jabłka wraz ze skórką wydryluj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Każdą połówkę pokrój na cieniutkie plasterki, kształtem przypominające półksiężyce. Postaraj się! Jeśli plasterki będą zbyt grube i toporne, zabraknie im elastyczności i przy próbach kształtowania róży będą łamać się i pękać. Oczywiście możesz także pokroić jabłka w grube plastry lub półksiężyce i później rozłożyć na spodzie podle własnej fantazji. Przygotowane jabłka umieść w misce i skrop sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.
Do miski wlej jogurt, wbij do niego jajka i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier, skórkę cytrynową oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie, aby składniki połączyły się tworząc gęstą, aromatyczną masę. Wszystkie elementy nadzienia są już gotowe, zatem zabieraj się czym prędzej za złożenie ich do kupy! Na przestudzony spód wysyp posiekane orzechy włoskie, a następnie zacznij układać na nim jabłkowe róże. Są mniej skomplikowane, niż myślisz. Na palcu, w dłoni lub ceramicznej kokilce układaj na siebie plasterek za plasterkiem dokładnie w taki sposób, w jaki układają się płatki róży. Gotowe wytwory rozłóż dosyć ściśle na cieście, a następnie zalej masą jogurtową. Pamiętaj o tym, by w miarę możliwości wylać ją równo na całej powierzchni spodu.
UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu wystudź lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.