Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-01-2022
Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, które warto zrobić, gdy trzeba wykorzystać dojrzałe banany – chlebek bananowy z daktylami i orzechami włoskimi. Połączenie tych prostych składników daje świetny efekt! Ciasto jest intensywnie bananowe i wilgotne, orzechy zapewniają mu nie tylko smak, ale też odrobinę przyjemnej chrupkości, a daktyle wprowadzają naturalne karmelowe nuty.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421849
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2171
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421849
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2171
Składniki
Rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Daktyle pokrój w drobną kostkę.
Obrane banany zgnieć widelcem na luźne puree, dodaj łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj puree z bananów, wystudzone masło i rozkłócone jajka. Ciasto miksuj na niskich obrotach tylko do całkowitego połączenia składników.
Dodaj pokrojone daktyle i orzechy włoskie. Zawartość miski delikatnie wymieszaj sylikonową szpatułką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21 x 10 cm. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj suszonymi bananami i orzechami.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC, grzejącym w funkcji góra dół przez godzinę i 15 minut, do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika, odstaw ciasto w blaszce na około 10 minut, do wystudzenia. Po tym czasie wyciągnij chlebek z formy i wystudź całkowicie na kratce.
Smacznego!