Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie z wędzonymi śwlikami i orzechami włoskimi

Śledzie z wędzonymi śwlikami i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 1817

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi to kolejna propozycja na wigilijny stół. Lekko słodkawe od wędzonych śliwek i anyżkowate od orzechów. Smak orzechów podkręciłam poprzez uprażenie ich na suchej patelni. Stały się bardziej chrupiące i bardziej… ORZECHOWE ???? Jeżeli kupujecie śledzie „do robienia” w zafoliowanych opakowaniach albo tym bardziej z beczki, koniecznie wypłukajcie z nich sól. Trzeba zalać je przegotowaną, wystudzoną wodą wymieszaną z mlekiem w proporcji pół na pół. Dzięki temu nie tylko pozbędziecie się soli, ale też śledzie nabiorą ładniejszego koloru, po prostu zjaśnieją…

Składniki

  • 5 filetów śledziowych a’la matjas
  • 10 wędzonych śliwek bez pestek
  • 3 szalotki drobno posiekane
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Dodatkowo: wykałaczki, mleko i przegotowana woda w proporcji pół na pół do moczenia śledzi.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone, czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy filet położyć 2 wędzone śliwki, zwinąć w koreczek i spiąć drewnianą wykałaczką. Szalotki obrać i drobno posiekać. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać. Szalotki, orzechy włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo zmielony pieprz, zalać olejem i wymieszać. Śledzie układać w naczyniu a całość zalać olejem z cebulą i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

    P.s. Śledzi nie solić one i tak, pomimo moczenia słone będą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 grudnia 2017 Chyba muszę sobie wprowadzić embargo na Samkera, bo codziennie takie przepisy doprowadzają mnie do ślinotoku ;)

Śledziki w szczególności, bo bez nich świat byłyby biało-czarny, choć patrząc za okno to taki teraz jest ;)
Ech, jak ja nie cierpię zimy xD

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń