Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi to kolejna propozycja na wigilijny stół. Lekko słodkawe od wędzonych śliwek i anyżkowate od orzechów. Smak orzechów podkręciłam poprzez uprażenie ich na suchej patelni. Stały się bardziej chrupiące i bardziej… ORZECHOWE ???? Jeżeli kupujecie śledzie „do robienia” w zafoliowanych opakowaniach albo tym bardziej z beczki, koniecznie wypłukajcie z nich sól. Trzeba zalać je przegotowaną, wystudzoną wodą wymieszaną z mlekiem w proporcji pół na pół. Dzięki temu nie tylko pozbędziecie się soli, ale też śledzie nabiorą ładniejszego koloru, po prostu zjaśnieją…
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4855
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418885
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4855
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418885
Składniki
Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone, czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy filet położyć 2 wędzone śliwki, zwinąć w koreczek i spiąć drewnianą wykałaczką. Szalotki obrać i drobno posiekać. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać. Szalotki, orzechy włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo zmielony pieprz, zalać olejem i wymieszać. Śledzie układać w naczyniu a całość zalać olejem z cebulą i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. P.s. Śledzi nie solić one i tak, pomimo moczenia słone będą.