Sałatki Przepis na:
Śledzie z wędzonymi śwlikami i orzechami włoskimi


Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 190
Dodano: 20.12.2017
Odsłon: 1817
Składniki
- 5 filetów śledziowych a’la matjas
- 10 wędzonych śliwek bez pestek
- 3 szalotki drobno posiekane
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Dodatkowo: wykałaczki, mleko i przegotowana woda w proporcji pół na pół do moczenia śledzi.
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone, czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy filet położyć 2 wędzone śliwki, zwinąć w koreczek i spiąć drewnianą wykałaczką. Szalotki obrać i drobno posiekać. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać. Szalotki, orzechy włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo zmielony pieprz, zalać olejem i wymieszać. Śledzie układać w naczyniu a całość zalać olejem z cebulą i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
P.s. Śledzi nie solić one i tak, pomimo moczenia słone będą.
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 20 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Chyba muszę sobie wprowadzić embargo na Samkera, bo codziennie takie przepisy doprowadzają mnie do ślinotoku ;)Śledziki w szczególności, bo bez nich świat byłyby biało-czarny, choć patrząc za okno to taki teraz jest ;)
Ech, jak ja nie cierpię zimy xD
13 Kto głosował? | Odpowiedz