Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi to kolejna propozycja na wigilijny stół. Lekko słodkawe od wędzonych śliwek i anyżkowate od orzechów. Smak orzechów podkręciłam poprzez uprażenie ich na suchej patelni. Stały się bardziej chrupiące i bardziej… ORZECHOWE ???? Jeżeli kupujecie śledzie „do robienia” w zafoliowanych opakowaniach albo tym bardziej z beczki, koniecznie wypłukajcie z nich sól. Trzeba zalać je przegotowaną, wystudzoną wodą wymieszaną z mlekiem w proporcji pół na pół. Dzięki temu nie tylko pozbędziecie się soli, ale też śledzie nabiorą ładniejszego koloru, po prostu zjaśnieją…
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone, czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy filet położyć 2 wędzone śliwki, zwinąć w koreczek i spiąć drewnianą wykałaczką. Szalotki obrać i drobno posiekać. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać. Szalotki, orzechy włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo zmielony pieprz, zalać olejem i wymieszać. Śledzie układać w naczyniu a całość zalać olejem z cebulą i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. P.s. Śledzi nie solić one i tak, pomimo moczenia słone będą.