Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachną obłędnie. Są jednocześnie puszyste i wilgotne. Niepowtarzalnego charakteru nadaje im odrobina gałki muszkatołowej, a chrupiące orzechy przyjemnie łączą się z miękkim wnętrzem.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-5 minut, do lekkiego ich zarumienienia i uwolnienia zapachu, po czym grubo siekamy. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie sproszkowanej gałki, lecz będzie dużo mniej aromatyczna).
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę, przypominającą purée, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem białym i brązowym. Dodajemy płynne masło, mleko oraz jajko i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy, dodając ¾ przygotowanych wcześniej orzechów. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wierzch każdej muffiny posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.