Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachną obłędnie. Są jednocześnie puszyste i wilgotne. Niepowtarzalnego charakteru nadaje im odrobina gałki muszkatołowej, a chrupiące orzechy przyjemnie łączą się z miękkim wnętrzem.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11845
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4061
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 485
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 434
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11845
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4061
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42875
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 485
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 434
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-5 minut, do lekkiego ich zarumienienia i uwolnienia zapachu, po czym grubo siekamy. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie sproszkowanej gałki, lecz będzie dużo mniej aromatyczna).
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę, przypominającą purée, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem białym i brązowym. Dodajemy płynne masło, mleko oraz jajko i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy, dodając ¾ przygotowanych wcześniej orzechów. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wierzch każdej muffiny posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.