Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachną obłędnie. Są jednocześnie puszyste i wilgotne. Niepowtarzalnego charakteru nadaje im odrobina gałki muszkatołowej, a chrupiące orzechy przyjemnie łączą się z miękkim wnętrzem.
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 33
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 160
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 148
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 40
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 143
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 33
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 160
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 148
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 40
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 143
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-5 minut, do lekkiego ich zarumienienia i uwolnienia zapachu, po czym grubo siekamy. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie sproszkowanej gałki, lecz będzie dużo mniej aromatyczna).
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę, przypominającą purée, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem białym i brązowym. Dodajemy płynne masło, mleko oraz jajko i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy, dodając ¾ przygotowanych wcześniej orzechów. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wierzch każdej muffiny posypujemy pozostałymi orzechami. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.