Do góry

Desery Przepis na:

Bananowe muffiny z orzechami włoskimi

Bananowe muffiny z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 4384

Pachną obłędnie. Są jednocześnie puszyste i wilgotne. Niepowtarzalnego charakteru nadaje im odrobina gałki muszkatołowej, a chrupiące orzechy przyjemnie łączą się z miękkim wnętrzem.

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • szczypta soli
  • ½ szklanki białego cukru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 100g masła
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bananowe muffiny z orzechami włoskimi

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez około 3-5 minut, do lekkiego ich zarumienienia i uwolnienia zapachu, po czym grubo siekamy.
    Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie sproszkowanej gałki, lecz będzie dużo mniej aromatyczna).

  2. PIERWSZA MICHA
    Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem mieszamy.

  3. DRUGA MICHA
    Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
    Banany rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę, przypominającą purée, wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy cukrem białym i brązowym. Dodajemy płynne masło, mleko oraz jajko i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  4. ŁĄCZYMY MICHY
    Zawartość obu misek łączymy, dodając ¾ przygotowanych wcześniej orzechów. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  5. PICHCIMY MUFFINY
    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wierzch każdej muffiny posypujemy pozostałymi orzechami.
    Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 grudnia 2015 muffinki to najlepszy wynalazek:) zabieram do szybkiego wykonania :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń