Desery Przepis na:
Ciasto marchewkowe z orzechami

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1781
Dodano: 15.11.2016
Odsłon: 9474
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 4 duże marchewki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
-
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać.
-
Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
-
Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.
-
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Smacznego ;)
Komentarze do przepisu (0)