Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7796
Dodano: 03.06.2012
Odsłon: 22549
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Kwiaty czarnego bzu dokładnie opłukać.
Ciasto : Mleko rozbełtać z jajem , 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej - lekko ubić całość ubijaczką. Dodac mąkę , proszek do piecz. i cukier - dokładnie wymieszać na jednotą masę o konsystencji bardzo gęstego ciasto naleśnikowego.
Na patelni rozgrzać masło , panierować kwiaty bzu w cieście trzymając za łodyżkę, kłaść na patelni i po chwili smażenia odciąć nożyczkami odstającą łodyżkę. Smażyć z obu stron na rumiano.
Gotowe placuszki bzowe podawać skropione sokiem z cytryny i polane miodem.
Smacznego czarnego bzu. To znak nadchodzącego lata.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

yol-a 29 maja 2018Zgłoś do usunięcia
mąka do mąki ? Coś ten przepis mało wiarygodny1 Kto głosował? | Odpowiedz

olina102 17 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Dzisiaj narwałam kwiatów bzu a przy okazji nazbierałam 1 kg płatków dzikich róż. Znów będą konfitury. I pyszne placuszki. Dzięki za przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 14 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Ja z kolei wpraszam się na tę pychotkę:)5 i Pozdrawiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 13 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
...piękne zdjęcie...jak zwykle ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

andzik2 03 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Jak byłam mała to babcia mi takie robiła. Pychotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

andzik2 03 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Jak byłam mala to babcia mi takie robiła. Pychotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agatokaj 03 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Właśnie myślałam aby zrobić.Do ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz