Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ekstremalnie sezonowe śniadanie lub podwieczorek
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14499
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14499
Składniki
Kwiaty czarnego bzu dokładnie opłukać.
Ciasto : Mleko rozbełtać z jajem , 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej - lekko ubić całość ubijaczką. Dodac mąkę , proszek do piecz. i cukier - dokładnie wymieszać na jednotą masę o konsystencji bardzo gęstego ciasto naleśnikowego.
Na patelni rozgrzać masło , panierować kwiaty bzu w cieście trzymając za łodyżkę, kłaść na patelni i po chwili smażenia odciąć nożyczkami odstającą łodyżkę. Smażyć z obu stron na rumiano.
Gotowe placuszki bzowe podawać skropione sokiem z cytryny i polane miodem.
Smacznego czarnego bzu. To znak nadchodzącego lata.