Ewa_Gotuje

Energetyczna i zdrowa para, czyli owoce z masłem orzechowym. Które najlepiej się komponują?

Szukasz zdrowej przekąski, która zapewni ci wymarzoną sylwetkę i doda energii na cały dzień? Połącz zaledwie dwa składniki, a osiągniesz cel. Jakie owoce można jeść z masłem orzechowym? Oto 7 najlepszych par, które rozruszają leniwe jelita, nadadzą blasku cerze i przyspieszą gubienie zbędnych kilogramów.

Jakie owoce można jeść z masłem orzechowym? Oto 7 najlepszych par | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób szuka zdrowych przekąsek, którymi mogą zastąpić wysokoprzetworzone produkty. Nie wszystkim jednak smakują same owoce. Dla podkręcenia ich smaku można użyć masła orzechowego. Właściwości tego produktu w połączeniu z wartościami odżywczymi jabłek, bananów czy winogron działają bardzo korzystnie na organizm. Poznaj 7 najlepszych par składników, z których zrobisz obłędnie pyszne i zdrowe przekąski.

Sprawdź także: Sałatka do pracy? Odkryj 12 przepisów na zdrowe i pyszne dania na wynos

Jakie właściwości ma masło orzechowe?

Masło orzechowe to uniwersalny składnik wielu dań. Możesz je rozsmarować na kanapce, użyć do ciasta albo dodać do sosu do drobiu. W połączeniu z owocami będzie jednak rewelacyjną przekąską, która nie tylko nasyci, ale też skutecznie przyspieszy metabolizm. Trzeba jednak pamiętać o wyborze dobrej jakości masła orzechowego, czyli takiego, które składa się wyłącznie z orzechów. Ważne jest też spożywane produktu w niewielkiej ilości (do dwóch łyżek dziennie).  

Jakie właściwości ma masło orzechowe? Charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością węglowodanów, dlatego ma niski indeks glikemiczny. Jest skarbnicą białka, antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, błonnika, witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera m.in. witaminy E i te z grupy B, miedź, żelazo, mangan, magnez i potas. 

Masło orzechowe dostarcza także organizmowi znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia. Wartości odżywcze masła orzechowego pomagają utrzymać w ryzach odpowiednie stężenie cukru i cholesterolu. Błonnik z kolei hamuje apetyt, usprawnia procesy trawienne i reguluje pracę jelit. Magnez i witaminy z grupy B dbają o zdrowie układu nerwowego.

Jakie owoce można jeść z masłem orzechowym - najlepsze pary

Dlaczego połączenie wytrawnego składnika z owocami przynosi korzyści? Wiesz już, jakie są właściwości masła orzechowego i możesz się domyślić, że jabłka, winogrona czy daktyle to źródło cennych witamin, minerałów czy błonnika. Zestawione razem świetnie podkręcają metabolizm, ale nie tylko. Dowiedz się, jakie owoce można jeść z masłem orzechowym - najlepsze pary mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

1. Jabłka z masłem orzechowym

Jabłka z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Jabłka mają ok. 52 kalorii w 100 gramach i dostarczają błonnik pokarmowy, co sprzyja odchudzaniu i lepszemu trawieniu. Jedząc je regularnie, uzupełnimy niedobory witamin C, E i tych z grupy B, beta-karotenu, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. To przekłada się z kolei na lepszą odporność i zdrowszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Wśród wartości odżywczych jabłka kryją się też antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, opóźniają starzenie się organizmu i chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (miażdżycą czy cukrzycą).

Połączenie jabłek z masłem orzechowym jest nie tylko zdrowe, ale też przepyszne, bo z jednej strony słodkie i chrupiące, a z drugiej - bardziej wytrawne i kremowe. Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczów i białka, które zapobiegnie napadom głodu i przyspieszy przemianę materii. Podobnie zachowa się owoc - dzięki błonnikowi pomoże zachować szybki metabolizm i prawidłową pracę układu trawiennego. Jedząc przekąskę z jabłka z masłem orzechowym, na dłużej zapewnisz sobie sytość, pobudzisz trawienie i dodasz energii całemu organizmowi.

2. Banany z masłem orzechowym

Banany z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Nie każdy wie, że kanapka z pieczonym bananem i masłem orzechowym to była jedna z ulubionych przekąsek króla rock and rolla, czyli Elvisa Presleya. Po to połączenie powinni jednak sięgać też wszyscy, którzy aktywnie uprawiają sport. Masło orzechowe to bogate źródło białka, a banan świetnie uzupełni niedobory witamin i minerałów utraconych podczas treningu.

Owoce dostarczają m.in. witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Przekąska złożona z tych dwóch składników nie tylko doda energii po wysiłku, ale też ureguluje ciśnienie krwi i poprawi krążenie. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźni procesy starzenia, odżywi komórki i zapobiegnie negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego. Słodki smak powinien przekonać też wszystkich, którzy lubią podjadać słodycze - ta alternatywa jest znacznie zdrowsza.

3. Daktyle z masłem orzechowym

Daktyle z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Daktyle to bardzo słodkie owoce, dlatego połączenie ich z wytrawnym masłem orzechowym wspaniale równoważy smaki. Nie można ich jednak zjadać zbyt dużo, bo to kaloryczna przekąska. W tym wydaniu będą jednak dobrym źródłem energii, szczególnie dla osób aktywnych i sportowców. Suszone daktyle to bogactwo błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Przekąska nie tylko dba o zdrowie układu pokarmowego, ale też przyspiesza trawienie i metabolizm. Dodatkowo owoce to źródło witamin (m.in. A, C i tych z grupy B) oraz minerałów (w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy cynku). Nie można też zapomnieć o przeciwutleniaczach, które chronią przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (nadciśnieniem, miażdżycą czy nowotworem). 

4. Rodzynki z masłem orzechowym

Rodzynki z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Posmaruj kromkę zdrowego pieczywa masłem orzechowym i posyp z wierzchu rodzynkami. To propozycja na słodko-słone śniadanie, które nasyci cię na długo. Właściwości masła orzechowego sprawią, że wzmocnią się twoje kości, a metabolizm przyspieszy. Jakie działanie mają owoce? Rodzynki to źródło antyoksydantów, które łagodzą stany zapalne, wpływają na zdrowie mózgu i serca (np. obniżając ciśnienie). To także świetne źródło żelaza, chroniące przed anemią.

Owoce są bogate w witaminę C i te z grupy B. Poprawiają odporność, wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, dzięki błonnikowi, który dostarczają organizmowi, regulują też pracę układu pokarmowego. Chronią przed zaparciami, usuwają szkodliwe substancje i zalegające resztki. Pomagają utrzymać cukier w ryzach, wzmacniają włosy i odżywiają skórę. Rodzynki z masłem orzechowym to naprawdę zdrowe połączenie.

5. Winogrona z masłem orzechowym

Winogrona z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Skoro suszone winogrona, czyli rodzynki z masłem orzechowym to dobra przekąska, na liście nie mogło też zabraknąć świeżych winogron. Najlepiej jednak smakują w postaci dżemu rozsmarowanego na kromce ze słonym składnikiem. Znasz amerykańskie peanut butter jelly? To właśnie połączenie chleba, dżemu i masła orzechowego.

Dlaczego warto postawić na winogrona? Zawierają wiele składników odżywczych - przede wszystkim antyoksydanty, które spowalniają rozrost komórek rakowych. Główną zaletą jedzenia winogron jest dobry wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn. Działają też bakteriobójczo, co sprzyja przy nasileniu się jesiennych infekcji. Co więcej, przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę nerek oraz są dobrym produktem przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Regenerują i odżywiają skórę, zapobiegają anemii, eliminują stres i uspakajają. 

6. Truskawki z masłem orzechowym

Truskawki z masłem orzechowym | Fot.123RF/Picsel

Truskawki możesz ułożyć na toście lub waflu ryżowym posmarowanym masłem orzechowym. Opcjonalnie użyj dżemu truskawkowego. To kolejna przekąska, która doda energii i mnóstwa witamin. Owoce charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysoką zawartością wody, dzięki czemu możesz delektować się nawet kilkoma garściami truskawek każdego dnia. 

Dodatkowym argumentem przemawiającym za włączeniem truskawek do dietetycznego menu jest obecność azotanów. Związki te odpowiadają za zwiększenie przepływu krwi, pomagając w natlenieniu mięśni szkieletowych. Spożycie truskawek może wpływać na przyspieszenie spalania kalorii podczas aktywności fizycznej. Wysoka zawartość witaminy C dba o odpowiednią reakcję układu odpornościowego w przypadku infekcji.

Wśród innych witamin warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego i mózgu, witaminę A, mającą korzystny wpływ na wzrok, skórę i paznokcie, oraz witaminę E, będącą jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Truskawki to bardzo wartościowe owoce w kontekście zdrowia układu pokarmowego. Zawierają one pektyny, pobudzające perystaltykę jelit oraz liczne kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają metabolizm. Co więcej, truskawki są żółciopędne, więc działają detoksykacyjnie, zarówno na woreczek żółciowy, jak i wątrobę. Z kolei zawarta w nich woda stymuluje pracę nerek i nawadnia organizm.

7. Grillowane ananasy z masłem orzechowym

Ananas z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Jakie owoce można jeść z masłem orzechowym? Do najlepszych par należy też grillowany ananas. Pamiętaj, żeby nie używać tego świeżego, bo jego kwasowość może zwarzyć masło orzechowe. Natomiast grillowany owoc w połączeniu z wytrawnym składnikiem to absolutna poezja. Dzięki wcześniejszej obróbce ananas jest słodszy i jeszcze lepiej pasuje do tej przekąski.

Dlaczego warto ją jeść? Z pewnością to bogactwo witamin oraz minerałów. Zawiera witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, foliany, mangan, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i selen. Owoc ma korzystny wpływ na zdrowie trzustki, układu odpornościowego i mięśniowego, łagodzi stany zapalne, chroni przed nowotworami. Regularne jego spożywanie będzie też widoczne na skórze, która stanie się gładsza, mniej przebarwiona i bardziej odżywiona. 

Teraz wiesz już, jakie owoce można jeść z masłem orzechowym. 7 najlepszych par produktów spożywczych warto mieszać i zajadać w formie zdrowej przekąski. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością.

Źródło: Smaker.pl, thrivecuisine.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0