Dania jednogarnkowe

Od najmłodszych lat słyszymy od rodziców, że jak najczęściej powinniśmy sięgać po owoce. Są skarbnicą witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Co się stanie, jeśli dodamy do nich superfood, czyli orzechy? Odkryj połączenie jabłka z masłem orzechowym, czyli przekąskę przyspieszającą metabolizm.

Dlaczego powinniśmy jeść jabłka z masłem orzechowym? Przekąska nie tylko wspomaga odchudzanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W Polsce jabłka są niezwykle popularne - uwielbiamy dodawać je do dań głównych i deserów. Klasyczny ryż czy sałatka z dodatkiem tych owoców, szarlotka lub jabłka pieczone z cynamonem to tylko kilka smakowitych propozycji.

Sprawdź także: Dodaj szczyptę soli do kawy zamiast cukru. Szybko polubisz efekty

Choć niewiele osób dziwi to, dlaczego powinniśmy jeść jabłka, to już bardziej zastanawia je fakt, dlaczego powinniśmy łączyć jabłka z masłem orzechowym. Okazuje się, że przekąska złożona z tych dwóch składników ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm.

Dlaczego powinniśmy jeść jabłka?

Nawet najmłodsi wiedzą, że jabłka warto jeść, bo są bogatym źródłem witamin i minerałów. Owoce mają ok. 52 kalorii w 100 gramach i dostarczają błonnik pokarmowy, co sprzyja odchudzaniu i lepszemu trawieniu. Jedząc je regularnie, uzupełnimy niedobory witamin C, E i tych z grupy B, beta-karotenu, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. To przełoży się z kolei na lepszą odporność i zdrowszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Wśród wartości odżywczych jabłka kryją się też antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, opóźniają starzenie się organizmu i chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (miażdżycą czy cukrzycą).

Bahram H. Arjmandi, doktor nauk medycznych, oraz Margaret A. Sitton, profesor i kierownik Wydziału Nauk o Żywieniu, Żywności i Ćwiczeń na Uniwersytecie Stanowym Florydy, zbadali, dlaczego powinniśmy jeść jabłka. W wynikach analizy nazwali je „cudownym owocem”, który zapewnia cenne właściwości dla organizmu. Przede wszystkim wskazali, że pektyny oraz antyoksydanty (polifenole), które zawierają jabłka, przyspieszają metabolizm tłuszczów (czyli zdolność organizmu do przekształcania lipidów w energię) i łagodzą stany zapalne.

Co więcej, rezultaty badań pokazały, że codzienne spożycie jabłek wykazało długotrwałe działanie ochronne na serce u kobiet po menopauzie. Przyczyną było obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu tego „dobrego” - HDL. Ze względu na przyspieszenie przemiany materii oraz uczucie sytości (zapewnione dzięki błonnikowi), kobiety w trakcie przeprowadzania analiz, również schudły. 

Jakie właściwości ma masło orzechowe?

Drugi składnik przekąski, która ma przyspieszyć metabolizm, to masło orzechowe. Jakie właściwości ma i wartości odżywcze? Produkt ma stosunkowo niską zawartość węglowodanów, dlatego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. To także cenne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, fitosteroli, błonnika, witamin i minerałów. W swoim składzie kryje m.in. witaminy E i te z grupy B, miedź, żelazo, mangan, magnez i potas. 

Produkt zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia. Wartości odżywcze masła orzechowego pomagają utrzymać w ryzach odpowiednie stężenie cukru i cholesterolu. Błonnik z kolei hamuje apetyt, usprawnia procesy trawienne i reguluje pracę jelit. Magnez i witaminy z grupy B dbają o zdrowie układu nerwowego.

Trzeba jednak pamiętać o wyborze dobrej jakości masła orzechowego, czyli takiego, które składa się wyłącznie z orzechów. Ważne jest też spożywane produktu w niewielkiej ilości (do dwóch łyżek dziennie). 

Jabłko z masłem orzechowym

Właściwości dwóch składników przekąski powinny podpowiedzieć ci już, dlaczego warto łączyć jabłko z masłem orzechowym. Jest nie tylko zdrowe, ale też przepyszne, bo z jednej strony słodkie i chrupiące, a z drugiej - bardziej wytrawne i kremowe. Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczów i białka, które zapobiegnie napadom głodu i przyspieszy przemianę materii. Podobnie zachowa się owoc - dzięki błonnikowi pomoże zachować szybki metabolizm i prawidłową pracę układu trawiennego. Jedząc przekąskę z jabłka z masłem orzechowym, na dłużej zapewnisz sobie sytość, pobudzisz trawienie i dodasz energii całemu organizmowi.

Jak zrobić przekąskę, która przyspiesza metabolizm? To nic skomplikowanego, bo potrzebujesz tylko jabłka z masłem orzechowym. Oczywiście możesz po prostu zajadać pokrojone fragmenty owocu, zanurzając je w maśle orzechowym. Ciekawszym sposobem jest przyrządzenie „kanapki” ze wspomnianych produktów.

Na początku umyj jabłko, a potem pokrój je na niezbyt grube plastry, usuwając gniazdo nasienne. Na wierzchu pierwszego kawałka rozsmaruj cienką warstwę masła orzechowego. Możesz też dodatkowo pokruszyć orzechy i rozsypać na maśle. Przykryj kolejnym kawałkiem jabłka. Powtarzaj czynność, aż do skończenia się plasterków owocu. Na końcu możesz posypać „kanapkę” cynamonem. Przyprawa dodatkowo podkręci metabolizm i przyspieszy pracę jelit.

„Kanapka” z jabłka z masłem orzechowym | Fot. 123RF/Picsel

Źródła: sciencedaily.com, eatthis.com, Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Warzywa, które mają więcej wapnia niż mleko. Idealne na diecie roślinnej »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 172

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1608

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 353

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8