Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)?

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu? Choć takie rozwiązanie wydaje się proste, to może wyrządzić sporo szkód rurom. Istnieją dwa dobre sposoby na pozbycie się tego produktu kuchennego. Dowiedz się, gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne.

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Segregacja odpadów to podstawa, szczególnie biorąc pod uwagę to, jak dużo ich dziennie produkujemy. Do gotowania często używamy tłuszczu - masła, oliwy, oleju spod ryb, przetworów i serów marynowanych oraz suszonych pomidorów. Gdzie wyrzucać olej po jego użyciu? Choć instynktownie prosto z patelni trafia do zlewu, to wcale nie jest rozsądne rozwiązanie.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać resztki mięsa gotowanego, pieczonego?

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu?

Tłuszcze roślinne, w tym oliwa z oliwek i olej rzepakowy, to nieodzowny element naszej codziennej diety. To właśnie je dodajemy do sałatek lub smażymy na nich mięsa, ryby, warzywa, frytki oraz pączki. Niestety w większości przypadków po zużyciu trafiają one prosto do zlewów lub toalet, a stąd już krótka droga do poważnej awarii kanalizacji oraz zanieczyszczenia środowiska.

Co zrobić, aby uniknąć jednego i drugiego? Jedyną słuszną drogą jest wrzucenie ich do odpowiedniego pojemnika. Najprościej jest umieścić je w kuble na odpady zmieszane po ówczesnym przelaniu ich do oryginalnych opakowań, jednak nie warto ograniczać się do najłatwiejszego rozwiązania. Dlaczego?  

Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)? 

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wszystkie tłuszcze roślinne, również te będące składnikiem marynat, doskonale nadają się do recyklingu - nawet jeśli są zanieczyszczone przyprawami. Po oczyszczeniu wykorzystuje się je w przemyśle rafineryjnym i petrochemicznym, np. do produkcji biopaliwa drugiej generacji. Aby jednak zostały one efektywnie wykorzystane, w trakcie segregacji należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich konkretnie? 

Po zużyciu i wystygnięciu tłuszcz powinien zostać przelany do butelki PET i szczelnie zamknięty - rodzaj opakowania ma tutaj duże znaczenie, ponieważ takie szkło, na przykład, może stłuc się przy wrzucaniu do pojemnika. Po drugie należy umieścić taką butelkę w specjalnym kontenerze na oleje - rozpoznasz go po czarno-pomarańczowych barwach i naklejce w kształcie kropli. Jeśli nie wiesz, gdzie i czy w ogóle takie kubły znajdują się w twojej okolicy, możesz zweryfikować to na stronie: https://www.segregujolej.pl/mapa. Pamiętaj, że są one przeznaczone tylko do tłuszczów jadalnych, zatem nie powinny do nich trafiać oleje silnikowe, techniczne czy hydrauliczne.  

Źródło: Smaker.pl, segregujna5.um.warszawa.pl, smieci.eu, odpady.org, segregujolej.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
wszystkie
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0